Rôzne Správy

Megatestovanie! V Ružinove ho absolvuje viac ako 650 ľudí

Samospráva Ružinova chce otestovať všetkých klientov a zamestnancov vo svojich dvoch domovoch seniorov.

Ilustračný obrázok k článku Megatestovanie! V Ružinove ho absolvuje viac ako 650 ľudí
Zdroj: TASR

Jedným z nich je domov seniorov na Sklenárovej ulici, ktorý je zároveň najväčším takýmto zariadením na Slovensku, a tiež domov dôchodcov na Pažítkovej ulici. Koncom týždňa by už malo byť otestovaných okolo 650 ľudí.

Obrovský strach

„Aktuálna situácia je v tomto momente dobrá, neevidujeme žiadny prípad nákazy COVID-19. Máme však obrovský strach. Vieme zo zahraničia, že takmer polovica úmrtí sa vo všetkých európskych krajinách udiala práve v domovoch dôchodcov a takáto štatistika je už aj na Slovensku,“ uviedol starosta Ružinova Martin Chren s tým, že v ďalších týždňoch sa uvažuje nad pravidelným testovaním formou rýchlotestov. Nie sú síce podľa neho až také presné, sú však výrazne finančne prístupnejšie.

Prísne pravidlá

V oboch ružinovských domovoch dôchodcov platia od začiatku prísne bezpečnostné opatrenia. Problémom podľa starostu je, že nie je možné obmedziť vychádzanie klientov zo zariadenia. Cieľom by podľa neho nemusel byť úplný zákaz, riešiť to treba ale organizovane. „Máme klientov, ktorí päťkrát denne vyjdú von na nákup, chodia kŕmiť mačky, stretávajú sa so svojimi kamarátmi. Stačí jeden nezodpovedný klient a môžeme čeliť situácii, ktorú si nikto neželá,“ skonštatoval Martin Chren.

Hladovka

Starosta je rád, že väčšina klientov domovov seniorov pravidlá a odporúčania rešpektuje. Eviduje však aj niekoľko extrémnejších reakcií niektorých klientov. „Mali sme pána, ktorý začal držať protestnú hladovku, lebo mu nedovolili si ísť kúpiť fľašu alkoholu,“ poznamenal starosta. Riešením podľa neho nie je ani prepustenie klienta zo zariadenia, mestská časť by im totiž musela nájsť náhradné ubytovanie.

Desiatky prípadov koronavírusu z Pezinka: Takto vyzerá DSS v karanténe
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM