Rôzne

Čo s bioodpadom? OLO začalo so zberom

Mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu začala tento týždeň s odvozom biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu zo záhrad.

Ilustračný obrázok k článku Čo s bioodpadom? OLO začalo so zberom
Zdroj: OLO a.s.

OLO bude bioodpad zvážať raz za 14 dní. Následne ho v kompostárni spracujú na kompost.

Hnedá nádoba

Hnedá zberná nádoba na bioodpad slúži na odvoz kvetov, štiepky, pilín, pokosenej trávy, malých kusov konárov do priemeru piatich centimetrov, lístia, odpadu z ovocia a zeleniny a buriny. „V zbernej nádobe na biologicky rozložiteľný odpad sa nemôžu nachádzať igelitové vrecká, a to ani biodegradovateľné a biologicky rozložiteľné, odpady nebiologickej povahy a zmesový komunálny odpad. Taktiež ani iné cudzorodé predmety, ako kamene, palety, fľaše, črepníky, kov a podobne,“ vysvetlila asistentka predstavenstva OLO Linda Golejová.

Pozor na obsah!

OLO upozorňuje, že ak nádoba bude obsahovať odpad, ktorý do nej nepatrí, nebude vyprázdnená. „Držiteľ odpadu je potom povinný na svoje náklady odpad vytriediť a odovzdať ho na miesto určené na tieto odpady,“ uviedla mestská firma. Informáciu o tom, v ktorý deň sa vykonáva odvoz bioodpadu, nájdu obyvatelia na nálepke umiestnenej na hnedej zbernej nádobe. V prípade pochybností si ho však môžu zistiť aj priamo na webe OLO.

Bytové domy

Nakladanie s bioodpadom majú v Bratislave možnosť riešiť aj bytové domy, ktoré sú vlastníkmi pozemku so zeleňou. Stačí, ak správca nehnuteľnosti podá žiadosť o kompostér na oddelenie miestnych daní, poplatkov a licencií na Blagoevovej. „Podmienkou odsúhlasenia je vzťah bytového domu k pozemku so zeleňou. Náklady na kompostér sú hradené z miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady,“ spresnila Linda Golejová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM