Alexandra Húsková Samospráva

Dúbravka bude mať cez víkendy pokoj od hluku

Na zastupiteľstve poslanci obmedzili stavebnú činnosť na vonkajších, ale aj vo vnútorných priestoroch. VZN-kom obmedzili aj prevádzku herní na území Dúbravky. Vytvorili fond, ktorý by mal pomôcť pri vytváraní parkovacích miest a zmeny čakajú aj Dom kultúry.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravka bude mať cez víkendy pokoj od hluku
Zdroj: Dnes24.sk

Na rokovaní zastupiteľstva v návrhu na úpravu rozpočtu poslanci odsúhlasili presunutie nevyčerpaných finančných prostriedkov z roku 2014 do rozpočtu MČ na rok 2015. Jedná sa o odstraňovanie závad na bytovom dome Nejedlého č.53–63 podľa súdneho rozhodnutia.

Zastupiteľstvo prijalo doplnenie všeobecne záväzného nariadenia obce (VZN) o pravidlách času predaja v obchode, času prevádzky služieb a času pre stavebnú činnosť.

V odsúhlasenej úprave sa menia pravidlá pre stavebnú činnosť a to povolením vonkajšej stavebnej činnosti v pracovných dňoch od 7.00–21:00 hodinou a v sobotu od 8.00–13:00 hodinou. Mimo týchto časov je stavebná činnosť vo vonkajšom prostredí zakázaná.

Vo vnútornom prostredí budov – to znamená napríklad stavebné úpravy bytov – sa čas na úpravy vymedzuje na pracovné dni medzi 8:00–18:00 hodinou. V sobotu, nedeľu a v ostatných dňoch pracovného pokoja je stavebná činnosť na území MČ Dúbravky zakázaná.

Zmeny v otváracích hodinách sa týkajú aj prevádzok s výhernými prístrojmi, ktorých otváracie hodiny sa týmto nariadením upravujú na dobu prevádzky 10:00–22:00 hodiny. Ako sa vyjadril starosta Martin Zaťovič, Mestská časť Dúbravka chce aj týmto obmedzením prevádzkového času herní ovplyvniť ich pôsobnosť na území obce. Poslanec Juraj Káčer podporil toto obmedzenie vyjadrením, že príjmy z hazardných hier zo sebou prinášajú sedem násobné výdavky na riešenie nasledovných sociálnych problémov.

Prečítajte si viac : Bratislavskí starostovia vyslovili razantné NIE hazardným hrám

Počet herní vo vašej mestskej časti nájdete tu: Koľko herní máme v Bratislave?

Schválené zmeny VZN sú v súlade s vyhláškou č.549/2007 Z.z. a účinnosť nadobudnú 1.júna 2015.

Poslanci schválili aj návrh na zriadenie Fondu statickej dopravy ako aj jeho štatútu. Prostriedky z tohto fondu budú určené na budovanie a údržbu parkovísk, komunikácií, či dopravné značenie v správe mestskej časti.

Fond bude tvorený aj dobrovoľnými príspevkami investorov a spoločnosti, ktoré v mestskej časti podnikajú, či chcú podnikať. Príspevok sa bude týkať firiem, ktoré pri svojich prevádzkach nemohli vybudovať potrebný počet parkovacích miest. Za zriadenie jedného parkovacieho stojiska bude príspevok vo výške 5000 eur. Prijatý bol aj doplňujúci návrh poslanca Pavla Vladoviča na použitie prostriedkov aj na bezbariérové nájazdy na komunikáciách v obci.

Správa Domu kultúry (DK) Dúbravka bola rozhodnutím poslancov prenesená pod mestskú časť. Od roku 1991 fungoval DK ako príspevková organizácia MČ. Nakoľko je však v zlom technickom stave, mestská časť sa rozhodla prevziať ho do svojej správy. Úrad plánuje efektívnejšie zabezpečovať chod DK.

„Občania nepocítia žiadnu zmenu. Miestny úrad je lepšie personálne vybavený starať sa o budovu, zabezpečovať jej chod a údržbu,“ vyjadril sa prednosta úradu Rastislav Bagar pre Bratislava24.sk. Vedenie mestskej časti plánuje získať investorov na potrebné opravy a podporí aj ďalšie rozvíjanie kultúrnych aktivít.

V závere rokovania poslanci prijali etický kódex volených zástupcov, ako nástroja podpory novej kultúry a prevencie neetického správania. Rovnako bol prijatý aj Etický kódex zamestnancov.

Prečítajte si aj: Exstarosta Dúbravky bude musieť vrátiť peniaze

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM