Samospráva

Pomoc seniorom a hednikepovaným. Samosprávy na nich nezabudli

Aj Devínska Nová Ves sa pridala k tým samosprávam, ktoré zriadili špeciálnu telefonickú linku pomoci.

Ilustračný obrázok k článku Pomoc seniorom a hednikepovaným. Samosprávy na nich nezabudli
31
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Určená je na zabezpečenie dovozu jedla či pomoci s nákupmi, alebo vyzdvihnutia liekov.

„V nadväznosti na šírenie ochorenia COVID-19 a potreby ochrániť tých najzraniteľnejších spomedzi nás zriadil starosta Dárius Krajčír nepretržitú telefonickú linku na pomoc pre našich osamotených seniorov a hendikepovaných občanov,“ uvádza samospráva. Senior linka má číslo 02/32 33 33 32, ale ak sa na ňu ľuďom v núdzi nepodarí dovolať, môžu skúsiť číslo sekretariátu starostu 02/60 20 14 44.

Devín

Pomocnú ruku podáva tiež mestská časť Devín. „Ak bývate v našej mestskej časti a máte problém so zabezpečením základných životných potrieb, prípadne evidujete vo vašom susedstve takéhoto človeka, prosím, nahláste to na telefónnom čísle 02/60202511 alebo e-mailom na podatelna@devin.sk,“ vyzýva samospráva.

Dúbravka

Na najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva myslí v tomto smere aj Dúbravka, ktorá má viac ako 6400 obyvateľov starších ako 70 rokov a v opatrovateľskej službe 90 osamelo žijúcich seniorov. Okrem kampane s informačnými materiálmi spustila aj linky a e-mail pomoci. Prostredníctvom nich sa môžu na mestskú časť obrátiť seniori, ak potrebujú doviezť jedlo alebo lieky, prípadne potrebujú rady či odporúčania.

„Ide o mobilnú nonstop linku – 0948 350 723, pevnú linku 02/6920 2545 a e-mail: pomoc.seniorom@dubravka.sk. Obsluhujú ich zamestnanci miestneho úradu,“ priblížila hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinatová s tým, že do distribúcie letákov a informácií do bytových domov sa zapája aj starosta Martin Zaťovič, miestni a mestskí poslanci, Rada seniorov v Dúbravke, učitelia či dobrovoľníci.

Lamač

Senior linku zriadil i Lamač. „Seniori, ktorí doposiaľ nevyužívali stravovanie zabezpečované mestskou časťou a z dôvodu preventívnych opatrení pre nový koronavírus sa ocitli v krízovej situácii, v rámci ktorej sú odkázaní na pomoc vo forme dovozu obedov, môžu kontaktovať telefonicky centrum sociálnych služieb,“ informuje mestská časť.

Senior linka s číslom 0951 277 384 f­unguje v pracovné dni od 8.00 do 15.00 h. Cena jedného obeda je 2,60 eura, pričom samospráva upozorňuje, že poskytovanie stravy pripravovanej v školskej jedálni je možné realizovať v priebehu pracovných dní a poskytuje sa nepretržite, teda nielen vo vybrané dni.

Mesto

Senior Linku má aj mesto. Je dostupná v pracovné dni medzi 8:00 a 17:00 hodinou na telefónnom čísle 0800 242 000. In­folinka je určená pre starších obyvateľov mesta, ktorých aktuálna situácia v súvislosti s koronavírusom obzvlášť zasahuje pri zvládaní životných situácií. „Zavolať však môžu aj obyvatelia, ktorí vedia o osamelo žijúcich senioroch. Informácie od seniorov z linky nám zároveň môžu pomôcť nastaviť niektoré opatrenia adresnejšie,“u­viedol hovorca Magistrátu Peter Bubla.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM