ESL Rôzne Správy

Astmatici, pozor! V týchto lokalitách v Bratislave je zlý vzduch

Vzduch v Bratislave sa zhoršil a súvisí s tým hmla, s ktorou sa aktuálne boríme už niekoľko dní.

Ilustračný obrázok k článku Astmatici, pozor! V týchto lokalitách v Bratislave je zlý vzduch
8
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Ste v ostatných dňoch unavení a cítite sa horšie? Dôvodom je zvláštne počasie, ktorému aktuálne čelíme. Niekoľkodňová hmla má zlý vplyv aj na naše dýchacie cesty.

Inverzia

Momentálne máme totiž inverzný typ počasia. Ide o meteorologický jav, keď teplota vzduchu v niektorej vrstve dolnej atmosféry s výškou neklesá, ale stúpa.

„Teraz je v nížinách a kotlinách hmla alebo zamračené a nízke teploty, zatiaľčo na horách je slnečno. To je dôsledok inverzie. Tá tiež súvisí s tým, že sa zle rozptyľujú látky a rastú koncentrácie niektorých nežiadúcich látok v ovzduší,“ vraví Martin Kremler zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

SHMÚ má na Slovensku 38 staníc, kde meria ovzdušie. Podľa Martina Kremlera, ideálne by bolo, keby ich bolo viac. Na stránke SHMÚ sa dá sledovať aktuálny stav ovzdušia. V ostatných dňoch bolo zhoršené ovzdušie najmä na západom Slovensku. V Bratislave napríklad na Kamennom námestí, Trnavskom mýte, na Kolibe a v Petržalke.

„Nie je to ešte smogová situácia, keby by to bolo naozaj veľmi zlé a mali by sme na stránke odporúčanie Úradu verejného zdravotníctva. Avšak ľudia, ktorí trpia respiračnými ochorenia, by mohli mať aj teraz zvýšené problémy,“ uzavrel Martin Kremler.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM