Alexandra Húsková Správy

Ako bude vyzerať Šafárikovo námestie a Fajnorovo nábrežie? Samospráva vyhlasuje architektonickú súťaž

Pre riešenie priestorov Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia v Bratislave vyhlási mestská časť Staré Mesto verejnú anonymnú architektonicko-urbanistickú súťaž. Urobiť tak plánuje 26. januára. Informuje o tom staromestská samospráva na svojom webe.

Ilustračný obrázok k článku Ako bude vyzerať Šafárikovo námestie a Fajnorovo nábrežie? Samospráva vyhlasuje architektonickú súťaž
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Odovzdanie súťažných návrhov má prebehnúť 7. marca 2016. O týždeň neskôr má zasadnúť a návrhy hodnotiť súťažná porota. Kompletné súťažné podklady majú byť uverejnené na webovej stránke Starého Mesta v druhej polovici tohto mesiaca.

Výsledky architektonicko-urbanistickej súťaže majú byť podkladom k objednaniu projektovej dokumentácie. Na jeseň minulého roka informovala staromestská samospráva, že promenáda na Fajnorovom nábreží sa má premeniť na miesto, ktoré je otvorené pre umelecké a komunitné aktivity.

Mestská časť uvažuje nad prepojením Jakubovho i Šafárikovho námestia, priestoru pri Umeleckej besede a promenády pri Dunaji na Fajnorovom nábreží. Záujem má skultivovať verejné priestory a organizovať kultúrno-spoločenské i športové podujatia. Riešenie tohto priestoru však má priniesť architektonicko-urbanistická súťaž.

Staré Mesto taktiež zaujímal názor obyvateľov na riešenie kľúčových verejných priestorov, a preto im na svojej webovej stránke ponúklo v minulom roku možnosť vyplniť interaktívnu anketu.

V nej samospráva napríklad zisťovala, na čo ľudia Šafárikovo námestie využívajú, čo sa im na ňom páči a čo tu treba zachovať, aké prepojenie tohto námestia s inými lokalitami by privítali, alebo na čo sa nesmie zabudnúť pri riešení Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia.

Projekt Šafko bol zastavený

Na Šafárikovom námestí v minulosti fungoval projekt Šafko. Autori projektu, občianske združenie (OZ) Urban Kontakt, na námestie umiestnili upravené lodné kontajnery s dizajnom či cyklokuchyňou.

Starosta Radoslav Števčík však projekt zastavil, a to tým, že občianskemu združeniu zrušil súhlas na projekt Šafko, ktorý podpísala ešte bývala starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Súhlas mal byť platný od 1. 1. 2015 do konca roka 2019.

Súčasný starosta ho však považuje za neplatný, pretože bol vydaný na obdobie piatich rokov, pričom na také dlhé obdobie schvaľuje prenájom miestne zastupiteľstvo. OZ Urban Kontakt zrušenie projektu považuje za absurdné.

Mestská časť cez minuloročné leto otvorila diskusiu o prinavrátení života na Šafárikovo námestie

V spolupráci s občianskym združením Partners for Democratic Change Slovakia organizovala workshopy, oslovovala laickú i odbornú verejnosť či zbierala informácie pomocou dotazníkového prieskumu.

Hlavným cieľom bolo preveriť záujem obyvateľov a dotknutých prevádzkovateľov o funkčné využitie územia Šafárikovho námestia a pripraviť zadanie pre architektonic­kú súťaž.

Prečítajte si aj: Po otvorení Štúrovej ulice sa zmenia trasy električiek. Spustenie dopravy môžeme očakávať v prvých mesiacoch 2016

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM