Alexandra Húsková Správy

Zvolenie Mariana Kotlebu umocní strach z cudzincov

Marian Kotleba má v parlamente štrnásť mandátov. Čo bude pre cudzincov a menšiny znamenať príchod ľudí, ktorí sú známi xenofóbnymi postojmi?

Ilustračný obrázok k článku Zvolenie Mariana Kotlebu umocní strach z cudzincov
Zdroj: TASR

Strach a hrozba pod vplyvom migračnej krízy vládne na Slovensku už niekoľko mesiacov. Problematika kvót pre utečencov či výstavba plotov na hraniciach boli aj témami predvolebnej kampane. Výsledkom je však neutralizácia pôvodných strán a príchod dvoch – v parlamente – nových politických subjektov.

„Samotné objavenie sa Mariana Kotlebu v parlamente nemusí byť hlavným problémom,“ hovorí Elena Gallová Kriglerová, riaditeľka Centra pre výskum etnicity a kultúry. Podľa doteraz medializovaných správ s ním totiž ani jedna zo strán vo vláde nepočíta.

Problémom je legitimizovanie názorov, ku ktorým sa hlási Ľudová strana-Naše Slovensko. Štrnásť Kotlebových poslancov v parlamente nikoho priamo neohrozí. „Ľudia si však prostredníctvom tejto voľby potvrdili, že je správne mať „xenofóbny“ názor,“ uviedla Elena G.Kriglerová.

Významných spôsobom sa na tom podľa nej podieľali politici, ktorí vyvolávali pocit ohrozenia od začiatku utečeneckej krízy. Strach z cudzincov bol teda legitimizovaný na pôde parlamentu a to počas niekoľkých mesiacov skoro všetkými politickými subjektami.

Chránime Slovensko

„Najťažšie to budú mať cudzinci. Viditeľne odlišné cudzinecké skupiny budú mať pravdepodobne umocnený strach,“ podotkla Elena G.Kriglerová.

„V najbližšom období nejde ani tak o politiku, ako o to, čo sa bude diať medzi bežnými ľuďmi. Nacionalisti budú bez väčšej hanby na týchto ľudí útočiť, či už verbálne alebo fyzicky. Môže sa to diať v oveľa väčšej miere ako doteraz, keďže toto správanie je akoby posvätené verejnou mienkou,“ priblížila.

„Rétorika politických strán, ako aj samotná predvolebná kampaň priniesli na domácu scénu pocit, že je úplne v poriadku cítiť sa ohrozene,“ tvrdí Elena G. Kriglerová. Ľudia teda prirodzene hľadali niekoho, kto by ich ochránil.

Smer, ktorý najprv Slovensko na bilbordoch chránil, svojich voličov nepresvedčil. So svojou dvojitou rétorikou – inak na domácej scéne, inak na európskej pôde v atmosfére strachu neuspel.

Aj to sú dôvody, prečo sa Marian Kotleba objaví v parlamente.

Prečítajte si aj: Volebné výsledky na seba nenechali dlho čakať, v Bratislave bude antifašistický pochod

Desiatky tisíc cudzincov v strachu?

Na Slovensku je celkovo 80-tisíc cudzincov z okolitých krajín a EÚ. Približne 25 až 30-tisíc pochádza z „tretích krajín“. Moslimov by sa na Slovensku malo nachádzať približne 3 až 5-tisíc.

„Moslimovia sú na Slovensku odmietaní všeobecne ako náboženská skupina. Ako komunita sú však mimoriadne umiernení,“ hovorí Elena G.Kriglerová. Oficiálne údaje o počte moslimov na Slovensku neexistujú. Ich počet je však omnoho nižší ako v iných krajinách Európy.

„Počas ostatných mesiacov sa podľa našich informáciách viaceré rodiny rozhodli z našej krajiny odsťahovať. Cudzinci budú doplácať na atmosféru strachu,“ tvrdí Elena G. Kriglerová.

„Počas slovenského predsedníctva v EK sa tu nebude diať nič, čo by zásadným spôsobom krajine mohlo poškodiť v rámci Európy,“ domnieva sa Elena G. Kriglerová. Nová vláda bude podľa nej robiť všetko na efekt, minimálne do januára 2017.

CVEK – centrum pre výskum etnicity a kultúry je výskumná organizácia, ktorá sa zaoberá témou integrácie menšín. Od vstupu Slovenska do EÚ sa venujú aj migrácii a nárastu počtu cudzincov na Slovensku.

Prečítajte si aj: Tom OLSEN: Ľudia môžu vždy zmeniť svoje zmýšlanie, nech je akokoľvek extrémistické

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM