Ľuba Lesná Samospráva

Zvolebnieva sa: Mestskí poslanci sa pochlapili, prijali etický kódex

Mestskí poslanci prijali tri zásadné zmeny :Zadefinovali, čo je konflikt záujmov a prijali Etický kódex. Navyše, obyvatelia budú môcť ovplyvniť časť výdajov v rozpočte mesta. A do tretice: rokovanie o petíciách sa nebude dať manipulovať, musí mať stabilný termín.

Ilustračný obrázok k článku Zvolebnieva sa: Mestskí poslanci  sa pochlapili, prijali etický kódex
Zdroj: TASR

Tieto tri zásadné zmeny pozitívne ovplyvnia atmosféru v hlavnom meste.

Etický kódex

Etický kódex pre volených predstaviteľov mesta zakazuje konflikt záujmov a zmenšuje korupčné riziká. Poslanci sa v ňom zaviazali k veciam, ktoré vyzerajú na prvý pohľad samozrejmé – nezneužívať svoj mandát, neslúžiť ako realitná kancelária pre špekulantov, nevyvíjať neférový nátlak na odborných pracovníkov, vyhýbať sa konfliktu záujmov. Napriek tomu čakali občania na prijatie sebaobmedzenia poslancov dlhé roky.

Autorom Etického kódexu je námestník primátora Ján Budaj. Podľa neho sa vďaka kódexu už nik v mestskom parlamente nebude môcť tváriť, že nevie, čo je neetická politika. "Po prijatí Etického kódexu zamestnancov je Etický kódex volených predstaviteľov mesta ďalším krokom smerom k slušnej a nekorupčnej samospráve,“ podčiarkol pre náš portál.

Občiansky rozpočet

Ďalšie uznesenie ktoré prešllo, prináša pre Bratislavčanov nový systém účasti občanov na rozpočte mesta. V rámci Občianskeho rozpočtu budú môcť obyvatelia Bratislavy ovplyvniť výdaje mesta v takých kľúčových oblastiach, ako je doprava, údržba zelene alebo rekonštrukcia verejných priestorov. Dosiaľ boli mestské peniaze výlučne iba v rukách poslancov, odteraz o časti vybratých daní rozhodnú občania mesta.

Zmeny v rokovacom poriadku

Prešiel aj materiál so zmenami v rokovacom poriadku v prospech petícií občanov. Tie sa budú prerokúvať vždy v pevnom nemennom čase popoludní o 16,30 h. Dosiaľ totiž išlo o dobrú vôľu vedenia mesta. A dokonca sa stávalo, že ak bola petícia pre poslancov nevítaná, zaradili ju v programe schôdze na také poradie, že sa rokovala až neskoro večer, keď už odišli aj občania, aj novinári. Odteraz to už nebude možné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM