Alexandra Húsková Rôzne

Zvieratká v našej ZOO tiež trápia vysoké teploty. Niektoré potrebujú aj studenú sprchu

Ako znášajú vysoké teploty zvieratá v bratislavskej ZOO sme sa opýtali Sylvie Piroškovej, vedúcej zoologického oddelenia. Vieme, ktoré zvieratká sa chladia v jazierkach a že niektoré dokonca dostávajú studené sprchy. Prezradila nám, s čím sa rád hrá medveď Félix, či malá šimpanzica Shani.

Ilustračný obrázok k článku Zvieratká v našej ZOO tiež trápia vysoké teploty. Niektoré potrebujú aj studenú sprchu
Zdroj: TASR

Ktorým druhom zvierat v našej ZOO súčasné vysoké teploty neprekážajú?

Všetky druhy zvierat, ktorých domovinou je tropické a subtropické pásmo, resp. teplé klimatické oblasti Afriky, Južnej Ameriky, Austrálie, Ázie (napríklad zebry, žirafy, nosorožce, hrošíky, adaxy, oryxy, nosále, levy, leopardy, jaguáre, šimpanzy, gibony, orangutany, plameniaky, papagáje…) znášajú vysoké teploty veľmi dobre – samozrejme aj tieto druhy zvierat potrebujú dostatok pitnej vody, tieň, prípadne aj bazén na kúpanie, alebo bahnisko na ochladzovanie.

Niektoré zvieratá počas horúčav aj sprchujeme, napríklad pštrosa, nosorožce, emu, papagáje.

Ktoré druhy znášajú vysoké teploty ťažšie? Ako sa môžu ochladiť, respektíve ako im môžete pomôcť?

Chladnomilné druhy zvierat, ktoré v prírode obývajú severnú časť zemegule a aj druhy, ktoré žijú v miernom stredoeurópskom podnebí sa z vysokých teplôt veľmi netešia – rysy, medveď, zubry, mačka divá, pandy červené, belane tundrové, plamienky driemavé…prevažnú väčšinu týchto zvierat chováme v lesnej časti ZOO, kde je prirodzene chladnejšie, množstvo stromov im poskytuje dostatok tieňa, stále majú k dispozícii vodu.

Okrem stromov majú vo výbehoch prístrešky a napríklad konkrétne rysy a medveď majú aj vnútorné ubikácie, v ktorých je počas horúčav príjemne chladno. Pitný režim a tieň je základ, aby horúčavy zvládli bez prehriatia. Belane tundrové a plamienky driemavé majú vo voliérach malé jazierka, v ktorých sa môžu okúpať.

Upravuje sa v teplom počasí zvieratám strava? Chutí im jesť?

V letných mesiacoch sa upravuje potrava hlavne kopytníkom a vodným vtákom (husi, labute, kačice) – nedostávajú jadrové krmivo, alebo len malé množstvo a naopak dostávajú veľa zeleného krmiva, ktoré obsahuje veľa vitamínov a minerálov a netvoria sa z neho tukové zásoby. Zvieratám jesť chutí, nezaznamenali sme žiadne odmietanie potravy kvôli horúčavám.

Ako sa zvieratá správajú, vychádza napríklad medveď von do svojho priestoru?

Medveď hnedý – samec Félix, vychádza pravidelne aj do vonkajších výbehov, kde má napustené bazény vodou a veľmi rád sa kúpe a hrá sa so starou pneumatikou vo vode. Vo výbehoch sa zdržuje najmä ráno a podvečer, keď nie je ešte tak horúco. Počas obeda sa zvykne utiahnuť do vnútornej ubikácie, kde je veľmi príjemne chladno, ako v pivnici.

Majú zvieratá vo voliérach dostatok tieňa, kde sa môžu pred slnkom ukryť?

Áno, všetky zvieratá majú vo výbehoch a voliérach prístrešky, stromy, alebo majú k dispozícii vnútornú ubikáciu, kde je v lete chladnejšie – napríklad opice (makaky, gibony, mačiaky, lemury vari a lemury kata) sa v zime zdržiavajú prevažne vo vnútorných ubikáciách, kde sa im kúri. V lete ich naopak využívajú na ochladenie, lebo kúrenie je už dávno vypnuté a je tam veľmi príjemne. Prístup do vnútorných ubikácií majú nonstop.

Ako reaguje na teplo mláďa šimpanza Shani? Obmedzuje ho nejako matka, napríklad pri hre?

Mláďa šimpanza – samička Shani-Kimani je hravá, či je teplo, či je zima. Aj keď ostatné šimpanzy sedia v tieni a nie sú veľmi aktívne, ona jediná sa stále hrá – skáče, lezie, vyvádza. Matka ju neobmedzuje, priebežne sa s ňou hrajú všetci členovia skupiny a ona im za odmenu kradne potravu…všetci ju majú veľmi radi, hoci je niekedy poriadne otravná.

Prečítajte si aj: Sloboda zvierat radí: Horúčavy netrápia len nás, ale aj našich štvornohých miláčikov. Viete, na čo si dávať pozor?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM