Nina Táborská Rôzne

Sloboda zvierat radí: Horúčavy netrápia len nás, ale aj našich štvornohých miláčikov. Viete, na čo si dávať pozor?

V posledných dňoch nám počasie dáva zabrať, navyše sa blíži tropický víkend, kedy sa teploty v Bratislavskom kraji podľa meteorológov vyšplhajú až na úroveň 30 stupňov. Vysoké teploty však netrápia len nás ľudí. Viete ako pomôcť vašim domácim miláčikom prežiť horúce dni?

Ilustračný obrázok k článku Sloboda zvierat radí: Horúčavy netrápia len nás, ale aj našich štvornohých miláčikov. Viete, na čo si dávať pozor?
Zdroj: TASR

Ako informuje Sloboda zvierat, nezodpovedné konanie niektorých majiteľov zvierat vedie k takým závažným stavom ako dehydratácia, prehriatie organizmu, úpaly a v extrémnych prípadoch ku kolapsom či úhynu zvieraťa.

Pozrite sa, na čo by ste si mali dávať obzvlášť pozor:


  • V prvom rade je potrebné zvieratám zabezpečiť tieň a dostatok vody

„Dôležité je zabezpečiť tieň – zatieniť izbu, ak je možné klimatizácia, vanička s vodou, kde si psíci radi vlezú, celodenný prístup k pitnej vode – viac zdrojov a meniť viackrát denne za čerstvú. Majitelia by tiež nemali zabúdať umývať misky, v teple sa totižto množia baktérie. V žiadnom prípade neuviazať zviera na reťaz alebo umiestniť jeho koterec na slnku, ani na balkóne. Tam zviera nemá možnosť úniku,“ vysvetlila pre Bratislava24.sk Silvia Čaňová zo Slobody zvierat.

  • Upravte im stravu

Vysoké teploty sťažujú zvieratám dýchanie a srdcovú činnosť. Preto je obzvlášť dôležitá ľahšia letná strava.

  • Nenechávajte zviera v zatvorenom aute!

„Len päť minút v uzatvorenom aute môže znamenať smrť. Nepostačuje otvoriť okienko, teplota sa môže v aute vyšplhať na 60 stupňov za veľmi krátky čas. Všetko to platí aj pre malé zvieratá (zajačiky, morčiatka, vtáčiky), rovnako pre hospodárske zvieratá – po celý deň voda a kvalitný tieň – napr. sústava stromov,“ vysvetlila Čaňová.

Podľa jej slov nepomáha ani odparkovať auto v tieni, či pootvoriť okná. Zvierací organizmus sa prehreje rýchlejšie ako ľudský, zvieratá sa navyše nepotia, ale ochladzujú sa cez labky a zrýchlené dýchanie.

  • Venčite skoro ráno, alebo neskoro večer

Nevyhnete sa tak len priamemu slnku, rovnako tak predídete popáleninám labiek z rozhorúčených chodníkov. „Majitelia psíkov by mali uprednostniť vychádzku do lesa, k vode, po tráve,“ vysvetlila pracovníčka Slobody zvierat.

  • Zvážte športové aktivity a najmä čas, v ktorých ich so zvieraťom vykonávate

Rovnako ako u ľudí, nie je vhodné vykonávať športové aktivity počas dňa v horúčavách, aby neprišlo ku kolapsu či prehriatiu organizmu.

  • Aj váš pes môže chytiť úpal!

„Úpal alebo prehriatie organizmu sa prejavuje zrýchleným a namáhavým dýchaním, neistou chôdzou a slabosťou zvieraťa. Zvieratá sú malátne, dýchavičné, objaviť sa môže aj hnačka. Treba zabezpečiť mokré obklady, vodu, niekedy aj infúzie a pomoc veterinára,“ dodala Čaňová.

V prípade, že má vaše zvieratko úpal, treba mu urýchlene poskytnúť prvú pomoc priložením ľadového vrecka na hrudník a hlavu a zviera je potrebné okamžite previesť k veterinárovi.

  • Myslite sa srsť vášho miláčika

Dlhosrsté zvieratá je potrebné ostrihať, krátkosrsté naopak, viac chrániť. Napríklad krémom či ľahkým chladivým oblečením. „Existujú aj krémy pre psíkov, sú vhodné najmä pre krátkosrsté plemená,“ vysvetlila Silvia Čaňová.

  • Skok do studenej vody je nebezpečný

Ochladiť sa v studenej vode sa chce v lete každý, nielen človek. Rýchla zmena teploty však môže byť nebezpečná ako pre ľudí, tak i pre zvieratá.

Aj napriek varovaniam sa stále objavujú prípady, kedy k veterinárovi dorazia vystrašení majitelia so zvieraťom, o ktoré v letných horúčavách nebolo dostatočne alebo správne postarané. Podľa Slobody zvierat dodržiavaním týchto pravidiel dokážu majitelia zvierat podobným nepríjemným situáciám predchádzať a veľakrát zabrániť tomu najhoršiemu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM