Správy Správy

Župné školy ostávajú v štrajku až do konca

Celoslovenský štrajk učiteľov bol prerušený. K dnešnému dňu je do štrajku zapojených 12 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, ale žiadna zo škôl nie je zatvorená. Fungujú v obmedzenom režime. Štafetu od 15. februára preberajú vysoké školy.

Ilustračný obrázok k článku Župné školy ostávajú v štrajku až do konca
Zdroj: Dnes24.sk

K štvrtku bolo do štrajku zapojených 12 z 58 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kra­ja.

„Podporujeme kroky učiteľov, pretože sme si vedomí, že bez nastavenia fungujúceho systému školstva a spolupráce s učiteľským stavom len ťažko dosiahneme lepšiu kvalitu vzdelávania,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo.

Na štyroch školách prebieha vyučovací proces v obmedzenom režime a podľa mimoriadneho rozvrhu hodín. Na zvyšných ôsmich sa stredoškoláci učia podľa bežného rozvrhu hodín. Celkový počet pedagógov na župných školách zapojených do štrajku je k dnešnému dňu 69.

Zložitú situáciu učiteľov sa snaží Bratislavský samosprávny kraj, ako zriaďovateľ škôl a školských zariadení, riešiť aj konkrétnymi krokmi.

Prečítajte si aj: Riaditeľka základnej školy: Osobnými postojmi sme ukázali žiakom, že žijú v demokratickej krajine. Počas štrajku sme vyučovali v teréne

Župa napríklad od roku 2013 prispieva riaditeľom svojich škôl, v prípade dobrých hospodárskych výsledkov, na osobné a riadiace príplatky. Takisto pokračuje v projekte učiteľských bytov, ktoré bude postupne odovzdávať zamestnancom škôl.

Projekt Učiteľských bytov, ktorý je nad rámec povinností samosprávy, spustil Bratislavský samosprávny kraj v roku 2014, kedy odovzdal dva byty.

V minulom roku prešiel objekt internátov SOŠ automobilovej Jána Jonáša na Saratovskej ulici procesom zatepľovania a preto sa v tomto roku môžeme pustiť do realizácie ďalších 10 bytových jednotiek pre pedagogických a nepedagogických pracovníkov škôl.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM