Maros Palesch Rôzne

Župa opravila počas zimy množstvo výtlkov

Bratislavský samosprávny kraj opravil počas zimy 2 104 m2 výtlkov na cestách II. a III. triedy. Prioritu pri opravách výtlkov boli cesty II. triedy, v prvom rade hlavné ťahy, potom ostatné cesty vo vlastníctve župy.

Najviac výtlkov opravil kraj v Malackom okrese – 825 m2, v Pezinskom to bolo 722 m2 a v Seneckom 557 m2. Náklady na zimnú údržbu do konca februára predstavujú 1 311 266 eur bez DPH, kým vlani to bolo za rovnaké obdobie 1 596 468 eur bez DPH. Za mesiac marec kraj ešte nemá uzatvorenú fakturáciu. V sume je okrem opravy povrchov komunikácií zahrnuté aj čistenie vozovky, stružky pre odtok dažďovej vody, zber nečistôt z komunikácii, čistenie krajnice, priekopy, šachty, čistenie hornej stavby mosta, likvidácia krýh či oprava dopravného značenia.

„Výtlky a výmrazky opravuje kraj priebežne počas celého roka, teda tam, kde je to nevyhnutné a zároveň možné aj v zime,“ spresnil župan Pavol Frešo. Vtedy sa používa obaľovaná zmes za studena, čo je finančne veľmi náročné. Pre výrobu a pokládku obaľovacej zmesi za tepla, ktorá je účinnejšia, je potrebná denná teplota nad 10 stupňov Celzia a hlavne suché počasie. Výrobne teplých obaľovacích zmesí začínajú svoju prevádzku spravidla od marca.

Mechanizmy zimnej údržby mali v rámci regiónu počas zimnej sezóny 519 zásahov. Najviac – 205 zásahov vykonali v Pezinskom okrese, kde boli najproblematic­kejšími úsekmi Pezinská baba a oblasť Harmónie. V Malackom okrese zasahovali mechanizmy 150 krát, v Seneckom okrese 73 krát a v okolí hlavného mesta 91 krát. Župa minula celkovo 10 711 ton posypového materiálu, z toho 8 162 ton soli a 2 549 ton drvy. K dispozícii bolo 31 pracovníkov a 18 sypačov, z toho 11 sypačov bolo v pohotovosti aj s radlicami. Mechanizmy prejazdili celkovo 44 477 litrov naf­ty.

Kraj má vo vlastníctve 178,94 km ciest II. triedy a 332,74 km ciest III. triedy a 130 mostov. Ich údržbu zabezpečuje správcovská spoločnosť Regionálne cesty Bratislava, a.s. (RCB). Zimná údržba sa vykonáva v zimnom období (spravidla od 15. novembra do 15. marca) a jej začiatok a koniec vyhlasuje oficiálne Slovenská správa ciest v rámci nepretržitej dispečersko-spravodajskej služby v zimnom období.

Zdroj: BSK, Iveta Tyšlerová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM