Maros Palesch Rôzne

Župa chce vinohrady chrániť

BRATISLAVA - BSK, 19.06.2011. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chce vo svojom územnom pláne sprísniť regulatív tak, aby nedochádzalo k stavebným zásahom do existujúcich vinohradov.

Tie majú ostať zachované pre Bratislavčanov, pre hospodárenie aj relax, uviedol podpredseda kraja a bratislavský mestský poslanec Ivo Nesrovnal. BSK chce pokračovať v minuloročnej iniciatíve ochrany vinohradov.

„Územno-plánovacia komisia BSK tento zámer podporila. Hovorili sme so zástupcami dotknutých obcí, kde sme tiež našli podporu. Chceme sa stretnúť s každým zo starostov obcí podhorského pásu, aby sme s ním dohodli ďalší postup, bez ich súhlasu napredovať nemôžeme,“ priblížil Nesrovnal.

Pripomenul, že vinohradnícke regióny patria k najbohatším v Európe, príkladom môže byť rakúska Viedeň. Hlavné mesto Rakúska si zachovalo vinohrady a podporujú jeho ekonomický rast.

Nesrovnal vysvetlil, že v uplynulom volebnom období bol tento regulatív „zmäkčený“ a umožňuje stavebné zásahy do viníc. „Predpokladom iba je, že vlastník nechá vinicu schátrať. To vyvolalo masívne špekulatívne investície do vinohradov s cieľom nechať vinice spustnúť a potom ich premeniť na stavebné pozemky,“ uzavrel s tým, že takejto situácii treba zabrániť.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM