Nina Táborská Samospráva

Zosunutý svah nad Devínskou cestou sa konečne dočká sanácie. Práce majú začať na jar

Zemina a blato zo svahu sa zosunuli do priestoru medzi ulicou Nad Sihoťou a Devínskou cestou ešte v septembri 2014. Podľa ministra Žigu zosunutý svah stále predstavuje riziko pre obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Zosunutý svah nad Devínskou cestou sa konečne dočká sanácie. Práce majú začať na jar
Zdroj: TASR

Zosunutý svah nad frekventovanou Devínskou cestou v Bratislave začnú na jar sanovať. Hlavné mesto na sanáciu získalo z Environmentálneho fondu 101-tisíc eur s päťpercentnou spoluúčasťou samosprávy. Sanačné práce by mali byť ukončené na jeseň tohto roka. Informovali o tom minister životného prostredia Peter Žiga a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Podľa ministra zosunutý svah nad Devínskou cestou predstavuje riziko pre obyvateľov hlavného mesta a v prípade intenzívnych zrážok môže vážne skomplikovať prístup smerom do bratislavskej mestskej časti Devín. „Je podstatné, aby táto oblasť bola zastabilizovaná aj pre ostrov Sihoť, ktorý je významným zdrojom pitnej vody pre Bratislavu. Na ostrove sa nachádza viac ako 100 studní, odkiaľ tretina Bratislavy čerpá vodu,“ uviedol Žiga.

Podľa jeho slov sa najprv začne sanovať cesta nad zosunutým svahom a následne aj samotný svah. „Asi na jeseň by ten svah mal byť vystabilizovaný a mal byť v poriadku, takže ľudia by už nemali byť ohrozovaní takýmito zosuvmi,“ povedal minister.

Využiť každú možnosť

Bývalé vedenie hlavného mesta plánovalo sanačné práce financovať z mestského rozpočtu. Práce boli vtedy vyčíslené na 200-tisíc eur. „Vo finančnej situácii Bratislavy, keď je mesto nespravodlivo financované a nemá možnosť čerpať eurofondy, je potrebné využiť každú možnosť čerpania mimorozpočtových zdrojov a to sa nám v spolupráci s ministerstvom životného prostredia podarilo,“ povedal Nesrovnal.

Ako podotkol, v súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa a odborný geologický dohľad. Sanačné práce, ktoré by sa mali začať v marci alebo apríli, sa budú financovať refundáciou. „Mesto to zafinancuje najprv zo svojho a potom predložíme faktúry Environmentálnemu fondu, ktorý ich mestu vráti,“ vysvetlil primátor s tým, že spoluúčasť mesta by sa mala pohybovať okolo 5-tisíc eur.

V nasledujúcich mesiacoch sa tak na zosunutom svahu odstráni fólia a provizórne drevené premostenie pre chodcov s oplotením, zrealizuje sa výkop pre železobetónový základ, vybetónujú sa podkladové vrstvy a vybudujú zemné kotvy. Následne bude prebiehať vybetónovanie nosnej opornej časti múru a rímsy.

Zemina a blato zo svahu sa zosunuli do priestoru medzi ulicou Nad Sihoťou a Devínskou cestou ešte v septembri 2014. Dĺžka zosuvu je zhruba 15 metrov.

Čítajte tiež: Sanácia svahu nad Devínskou cestou sa začne, ak mesto dostane dotáciu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM