KAW Rôzne Správy

Zostanú menšie obce bez obchodu? Hrozí, že STOVKY predajní obľúbenej siete potravín ZATVORIA

Vedenie obľúbených predajní dúfa, že Európska únia alebo slovenský parlament nájdu spôsob, ako enormné výdavky zmierniť, vďaka čomu by predajne zatvárať nemuseli.

Ilustračný obrázok k článku Zostanú menšie obce bez obchodu? Hrozí, že STOVKY predajní obľúbenej siete potravín ZATVORIA
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Hádam niet na Slovensku človeka, ktorý by raz za čas nenakupoval v COOP Jednote. Sieť potravín s dlhou tradíciou má aktuálne problémy a hrozí, že budú musieť zatvoriť až tristo predajní. Informoval o tom denník Pravda.

Tisícky eur za energie

COOP Jednota sú potraviny, ktoré nechýbajú skoro v žiadnej malej obci či na sídlisku. Ako hovorí predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko Ján Bilinský, hranica ekonomickej efektívnosti ich predajne je obec s približne päťsto obyvateľmi.

Podľa jeho slov v takýchto malých obchodíkoch platila COOP Jednota ročne za elektrinu približne tritisíc eur, čo znamená, že predajňa bola so ziskom na nule.

Podľa aktuálnych ponúk by sa v budúcom roku tieto účty vyšplhali na 15 až 18-tisíc eur.

Zatvorenie hrozí predajniam na okraji okresov. Takzvanú perifériu však podľa jeho slov obýva až 150-tisíc ľudí. „Extrémne drahé energie môžu premeniť tieto územia na potravinové púšte,“ hovorí Bilinský.

COOP Jednota má za sebou bohatú minulosť. Je na trhu 152 rokov a prežila dve svetové vojny aj rôzne krízy. No dnes nad ňou visí vážna hrozba.

Vedenie obľúbených predajní dúfa, že Európska únia alebo slovenský parlament nájdu spôsob, ako enormné výdavky zmierniť, vďaka čomu by predajne zatvárať nemuseli.

Z histórie Jednoty

COOP Jednota Slovensko je najstarším obchodným systémom na Slovensku. V roku 1845 založil Samuel Jurkovič prvé družstvo na Slovensku (Spolok gazdovský) a v roku 1869 založil Samuel Ormis v Revúcej prvý Potravný spolok – predchodcu družstevného maloobchodu. Odvtedy sa jeho kontinuita neprerušila a prešiel mnohými zmenami, až sa vyprofiloval na tradičný moderný maloobchod – COOP Jednotu.

Od roku 1950 vznikali spotrebné družstvá JEDNOTA s pôsobnosťou na vidieku. V roku 1968 vzniká Slovenský zväz spotrebných družstiev ako riadiaci orgán a družstevný obchod vstupuje do miest. V roku 1992 Slovenský zväz spotrebných družstiev začína pôsobiť ako záujmové združenie, družstvá prechádzajú transformáciou. Od roku 1997 pôsobí Slovenský zväz spotrebných družstiev ako družstvo. Od roku 2002 COOP Jednota Slovensko funguje ako spotrebné družstvo, vzťahy sú založené na franšíze.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM