Michaela Katonová Správy

Zóna relaxu pri poliklinike Mýtna by pomohla pacientom a uľahčila presun chodcom

Medzi Mýtnou a Vazovovou ulicou je veľkorysý dopravný priestor, ktorý neslúži nikomu, no mohol by. Nový návrh predstavuje miesto ako malý komunitný park s oddychovou zónou uprostred rušného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Zóna relaxu pri poliklinike Mýtna by pomohla pacientom a uľahčila presun chodcom
Zdroj: Dnes24.sk

Nevyužitý priestor pri poliklinike Mýtna si vyslovene žiada, aby bol zmysluplne zaplnený. Slúžil by pacientom na únik z nemocničného prostredia, študentom blízkeho internátu na stretnutia či okoloidúcim na relax. Vznik parku by zároveň aspoň čiastočne zabránil chodcom, aby prebiehali cez cestu na miestach, kde chýbajú priechody.

„Napriek chýbajúcim priechodom, chodci nebezpečne prechádzajú obe ulice, a tak ohrozujú nielen seba ale aj vodičov áut. Transformáciou križovatky na zdieľaný priestor sa užívateľský komfort výrazne vylepší,“ opisujú autori návrhu Martin Boleš a Erika Bányayová. „Chodcom navrhujeme sprístupniť prirodzené smery na prechádzanie križovatky, ktorá by bola úrovňovo navýšená na úroveň chodníkov, čo spomalí v priestore dopravu,“ dopĺňajú.

Odvážnym projektom, ktorý nazvali Active Me-tna chcú uviesť do činnosti obe ulice. „Zúžením cesty v jej hornej časti, vznikne priestor pre mikropark s priepustnými povrchmi, dažďovými záhradami, novou zeleňou a tieňom,“ hovoria architekti.

Podobné nápady nie sú v zahraničí ničím ojedinelým. Mnohé nevyužité časti mesta, ako je spomínaný priestor pri poliklinike Mýtna, majú potenciál na mobilné či komunitné záhrady a parky. Oddychové zóny pri nemocniciach má Berlín, Kolín nad Rýnom či Londýn. Bratislava by k nim mohla čoskoro pribudnúť.

Prečítajte si tiež: Zmysluplné zaplnenie mestských dier je možné. Chýba len vôľa

Zdroj foto: Martin Boleš

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM