Maros Palesch Kultúra

Zomrel spisovateľ Konštantín Horecký

V sobotu 5. februára zomrel v Bratislave prozaik, publicista, vydavateľ, novinár, organizátor kultúrneho a spoločenského života, člen Spolku slovenských spisovateľov (SSS) PhDr. Konštantín Horecký.

Narodil sa 19. mája 1925 v Majcichove v okrese Trnava. Do dejín sa zapísal aj presadzovaním zákona o Martine ako centre národnej kultúry Slovákov v roku 1994. Publikoval od roku 1948 poviedky v časopisoch. Jeho prvý román V zápase (Slovenský spisovateľ, 1952) reflektuje zložitý prerod slovenskej dediny.

Bol zakladajúcim riaditeľom vydavateľstva Osveta v Martine. Stal sa dôležitým aktérom demokratizačného procesu v rokoch 1965 až 1968. Po obsadení Československa v roku 1968 sa postavil jednoznačne proti okupácii, začal vydávať denník Národné noviny, bol koordinátorom rádia Kriváň. Počas normalizácie ho prenasledovali a musel odísť z vydavateľstva, ale aj z Martina. Žil pod dozorom v západných Čechách. Ako jednému z odporcov totality mu polícia ešte na jeseň 1989 zhabala všetky rukopisy a zničila. Zachránil sa prakticky len román Brechanie na pokojných pocestných, ktorý vyšiel knižne pri príležitosti 10. výročia Nežnej revolúcie.

Kniha esejí Zločin kráča Európou (1997) vyšla aj v češtine (1998). Nasledovali historická románová novela Barónova čierna perla (2003) a historický román Nad priepasťou (2007).

Deťom a mládeži je určené Veselé rozprávanie o ceste do Turecka (2008). V rukopisoch zostávajú súbory poviedok a rodinná románová freska. Venoval sa aj iným žánrom, najmä reportážam, popularizačným článkom o dejinách Slovenska (napríklad Slovenské straty a nálezy), ako aj rozhlasovej dramatickej tvorbe.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM