Adriana Banásová Kultúra

Znovuotvorené mestské hradby: Bohatý kultúrny program nájdete počas júna a júla aj tu

Hoci sa jednému z klenotov mesta podarilo prinavrátiť život len nedávno, podujatiami na hradbách sa to len tak hemží. Na nudu medzi kamennými múrmi sa počas úvodu leta sťažovať rozhodne nemôžete.

Ilustračný obrázok k článku Znovuotvorené mestské hradby: Bohatý kultúrny program nájdete počas júna a júla aj tu
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Mestské hradby, ako jedny z hlavných dominánt mesta, vznikli na prelome 13. a 14. storočia, keď kráľ Ondrej III. udelil Bratislave mestské privilégiá. V 14. storočí viedli do mesta tri brány a to Michalská-severná, Vydrická-západná a Laurinská-východná. O storočie neskôr k nim pribudla menšia Rybná brána vedúca na juh k Dunaju.

Do dnešného dňa sa však z pôvodného mestského opevnenia zachovali len Michalská brána a časť hradieb pozdĺž Staromestskej ulice spolu s dvoma vežami – Vtáčou baštou a Baxovou vežou.

Znovuotvorenie bratislavského klenotu

Hradby boli v polovici 90. rokov sprístupnené verejnosti s veľkým ohlasom, no postupne začali pustnúť, čo vyvrcholilo ich definitívnym zatvorením v roku 2001. Od roku 2013 sa o mestské hradby začalo zaujímať občianske združenie Bratislavský Okrášľovací Spolok a dobrovoľnícky prevádzkovalo tento areál až do decembra 2014. Od tohto momentu sa hradieb ujalo mesto, ktoré sľúbilo, že hradby opraví a sprístupní verejnosti už prvý júnový týždeň.

Pôvodný časový plán sprístupnenia sa mestu podarilo dodržať a tak môžu návštevníci od začiatku júna obdivovať nie len túto dôležitú historickú pamiatku, ale aj bohatý program v rámci Kultúrneho leta a hradných slávností.

Program na netradičnom mieste v piatok

Na bratislavských hradbách sa už v prvý júnový týždeň konali koncerty, prednášky či workshopy. Záujemcovia mali možnosť vypočuť si klavírne trio Valéra Miku, či „teleportovať sa“ vďaka vesmírnym teleskopom na Slnko či Mesic počas Astronomického dňa na hradbách.

Program pre všetkých pokračuje takmer do polovice júla. Piatky budú venované koncertom rozličných žánrov či tanečným vystúpeniam.

Najbližší záver pracovného týždňa si budete môcť pozrieť Hip-hopové tanečné vystúpenie členov Centra voľného času. O týždeň na to – 26.6. vám svoje muzikantské zručnosti predvedie mladý klavirista Matúš Ferko, ktorý má okrem iného za sebou prax korepetítora v Opere SND či folklórneho súboru Lúčnica.

Spomínate si ešte na „Superstáristku“ Natáliu Hatalovú? Mladá speváčka a muzikálová herečka vám predvedie svoje „zlato“ v hrdle za sprievodu klavíra. Na koncert sa môžete tešiť 3.7. o 19– tej. Posledným zo série piatkov na hradbách bude gitarový koncert Peter Luha Duo. Špeciálna gitarová hra interpretov vychádza z mixu klasických a rôznych netradičných techník.

Nedelná idylka

Nedele na hradbách budú zasa venované tým najmenším. Príďte si so svojimi ratolesťami vychutnať poobedia plné pohody a zábavy. Už 21.6 vás o 15– tej hodine poteší divadelné predstavenie Vynález (Automatický Rozveseľovač) z dielne divadla Zanzara.

Nasledujúci víkend sa môžete aj počas soboty zabaviť na akcii Korunovácie na hradbách. Pozrieť sa budete môcť napríklad do Kuruckého vojenského tábora na Panskej ulici na hradbách (vedľa Dóm sv. Martina pri pamätníku holokaustu).

Milovníci opery si prídu na svoje prvú nedeľu v júli. Nie len pre deti je pripravená Čarovná flauta Wolfganga Amadea Mozarta. Započúvať sa do ľúbezných árií krásnej Pamíny či zlej Kráľovnej noci budeme môcť už o 17-tej. Majú vaše deti problémy s chrbticou? Nevedia stáť či sedieť rovno? Tak príďte na workshop Octavio Rodriguez Rueda 12.7. a skúste sa inšpirovať, ako docieliť zdravý chrbát u vašich ratolestí.

Na všetky podujatia bude vstup oproti Dómu sv. Martina.

PIATKY

dátum akcia čas
19.6. Hip-hopové tanečné vystúpenie 16:30 – 18:00
26.6. Matúš Ferko – klavírny koncert 19:00 – 20:00
3.7. Natália Hatalová – spevácky koncert 19:00 – 20:00
10.7. Peter Luha Duo – gitarový koncert 19:00 – 20:00

NEDELE

dátum akcia čas
21.6. Vynález – divadelné predstavenie 15:00 – 16:10
27.6. + 28.6. Korunovácie na hradbách 10:00 – 22:00
5.7. W. A. Mozart – Čarovná flauta – detská opera 17:00 – 18:00
12.7. Octavio Rodriguez Rueda – workshop 17:00 – 18:00

Pozrite si tiež: Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Málo miest na Slovensku má tak zachované mestské hradby ako naša metropola

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM