Správy Komunálne voľby

Známe aj menej známe mená: O kreslo PRIMÁTORA Bratislavy zabojuje 8 mužov a jedna žena

K volebným urnám pôjdeme v sobotu 29. októbra 2022, v čase od 7.00 do 20.00 hodiny.

Ilustračný obrázok k článku Známe aj menej známe mená: O kreslo PRIMÁTORA Bratislavy zabojuje 8 mužov a jedna žena
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Najneskôr do 30. augusta mali všetci kandidáti alebo politické strany možnosť podať kandidátnu listinu do volieb do orgánov samosprávnych krajov a do komunálnych volieb.

K volebným urnám pôjdeme v sobotu 29. októbra 2022, v čase od 7.00 do 20.00 hodiny.

Zatiaľ poznáme štyroch

O post primátora Bratislavy sa uchádza deväť kandidátov, z toho osem mužov a jedna žena. Šiesti sú nominanti politických strán a traja koalície politických strán. Vyplýva to z informácií hlavného mesta.

Mená kandidátov budú zverejnené až po zaregistrovaní uchádzačov mestskou volebnou komisiou.

Doteraz svoju kandidatúru na primátora Bratislavy oznámili štyria kandidáti.

Matúš Vallo

Svoj doterajší post chce obhájiť súčasný šéf bratislavskej samosprávy Matúš Vallo, kandidujúci za koalíciu strán Team Bratislava, SaS a PS. Svoju kandidatúru oznámil koncom januára 2022.

Vallo tvrdí, že spolu s jeho spolupracovníkmi sa podarilo na magistráte presadiť množstvo zmien a chcú v práci pokračovať.

Vallo pri oznámení kandidatúry tiež oznámil, že Team Vallo sa mení na bratislavskú komunálnu stranu Team Bratislava, s ktorým plánujú kandidovať v komunálnych voľbách do mestského, krajského i miestnych zastupiteľstiev. A tiež na niektoré posty bratislavských starostov.

Vallo je primátorom Bratislavy od roku 2018, keď v komunálnych voľbách porazil vtedajšieho bratislavského primátora Iva Nesrovnala. Vallo dovtedy pôsobil ako architekt. Bratislavčania ho poznajú aj ako basgitaristu skupiny Para. V minulosti sa angažoval ako občiansky aktivista.

Rudolf Kusý

Na primátora Bratislavy bude kandidovať aj súčasný starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý. Oznámil to v stredu 24. augusta. Je kandidátom strán Dobrá voľba a Umiernení, Za ľudí, KDH a hnutia Sme rodina.

Začal hneď kritikou súčasného primátora. Poukázal na to, že hlavné mesto malo najviac financií v histórii, a to na základe zvýšených daní, príjmov od štátu, poplatku za rozvoj či parkovacej politiky, avšak sú preč. Namiesto veľkých rozvojových projektov, ktoré metropola potrebuje, má podľa neho výsadbu kvetov, namiesto rozvoja má opravy ciest a dočasné riešenia a namiesto „skutočnej práce úžasné PR.“

Podľa Kusého je okrem iného potrebné, aby sa fungovanie v meste pre Bratislavčanov zlacnilo, keďže aj pre zdražovanie nastanú ťažké časy.

Odmieta napríklad, aby Bratislavčania za parkovanie platili, súhlasí však s reguláciou parkovania, ktorú treba nastaviť dobre v celom meste dovtedy, kým vstúpi do platnosti zákon zakazujúci parkovanie na chodníkoch. Parkovaciu politiku však zrušiť nechce.

Martin Mlýnek

O hlasy voličov zabojuje i prednosta staromestského miestneho úradu Martin Mlýnek s podporou strán OKS, OĽANO, NOVA a Zmena zdola. Mlýnek chce vo voľbách ponúknuť alternatívu pre pravicovo orientovaných voličov.

Predseda OKS Ondrej Dostál v utorok 30. 8. na sociálnej sieti oficiálne oznámil Mlýnekovu kandidatúru na primátora Bratislavy.

Pre tých, ktorí si uvedomujú potrebu zodpovedného hospodárenia samosprávy. Pre tých, ktorí nezdieľajú presvedčenie, že politici vedia lepšie ako ľudia samotní, čo je pre nich dobré, a preto majú právo o všetkom rozhodovať namiesto nich,“ poznamenal Dostál.

O zámeroch a plánoch by mal samotný kandidát informovať v septembri.

Miroslav Herodoš

Kandidovať za bratislavského primátora ako nezávislý chce aj niekdajší krajský predseda hnutia Republika v Bratislavskom kraji Miroslav Heredoš.

Na post šéfa hlavného mesta chce ale kandidovať ako nezávislý kandidát, na sociálnej sieti oznámil, že ukončil svoje členstvo v hnutí.

Je načase občiansky vyzvať Matúša Valla na súboj o post primátora hlavného mesta,“ uviedol Heredoš, ktorý ako nezávislý bude kandidovať aj do bratislavského mestského zastupiteľstva.

Mestské zastupiteľstvo

Do 45-členńého bratislavského mestského zastupiteľstva bolo podaných 331 kandidátnych listín. Z toho je 231 kandidátov a 100 kandidátok. Nezávislých kandidátov je 28. V rámci politických subjektov sa o mandát poslanca uchádza 303 kandidátov, z toho 137 sú kandidáti jednotlivých politických strán a 166 sú uchádzači koalícií politických strán.

Spojené samosprávne voľby do orgánov miest a obcí a orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia v sobotu 29. októbra.

Viac o komunálnych voľbách 2022

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM