Rôzne Správy

Zmeny v prímestských spojoch: Upravili odchody a príchody niektorých liniek a školských autobusov

Bratislavská integrovaná doprava akceptuje opodstatnené pripomienky starostov k zmenám v doprave. Upravuje a dopĺňa preto niektoré spoje.

Ilustračný obrázok k článku Zmeny v prímestských spojoch: Upravili odchody a príchody niektorých liniek a školských autobusov
Zdroj: TASR

Minulý týždeň sa na pôde Bratislavského samosprávneho kraja stretli primátori a starostovia miest a obcí regiónu, aby si spoločne skoordinovali pripomienky k zmenám v prímestských spojoch, CESTUJEME PO NOVOM. Bratislavský samosprávny kraj ako objednávateľ prímestskej dopravy v spolupráci s Bratislavskou integrovanou dopravou akceptuje opodstatnené pripomienky. Upravuje a dopĺňa preto odchody a príchody niektorých spojov a školských autobusov.

Žiaci školu stihnú

„Názor starostov sme si vypočuli a základné pripomienky sme do grafikonov aj zapracovali. Pri niektorých ranných spojoch totiž hrozilo, že v prípade čo i len najmenšieho zdržania by žiaci a študenti nemuseli stihnúť prvé zvonenie v školách. Ďalšie pripomienky vyhodnocujeme a už budúci týždeň je pripravené stretnutie so zástupcami obcí a miest, kde si všetky zmeny predstavíme,“ zhrnula dôvody zmeny v grafikonoch generálna riaditeľka spoločnosti Bratislavská integrovaná doprava Zuzana Horčíková.

Zmeny sa týkajú ranných a na niektorých linkách aj popoludňajších spojov, ktoré sú v prevažnej miere využívané školákmi. Dotknú sa siedmich liniek prímestskej dopravy. Všetky informácie nájdete na www.cestujemeponovom.sk .

Na linke 219

bol posunutý odchod spoja č. 24 z Borinky zo 7:30 na 7:20, vďaka čomu žiaci z Borinky optimálne stihnú začiatok vyučovania v ZŠ v Malackách. Pre obrat vozidla bol cez pracovné dni posunutý odchod z autobusovej stanice zo 6:35 na 6:25 (vznik spoja 13). Cez víkendy a sviatky sa odchod spoja 11 z autobusovej stanice nemení – ostáva v čase o 6:35.

Na linke 520

bude doplnený spoj s odchodom z Bratislavy, autobusovej stanice o 15:21, ktorý bude v Pezinku vedený priamo až na sídlisko Sever, pričom následne bude pokračovať na linke 522 aj na sídlisko Muškát.

Na linke 525

bude pre dopravu žiakov z Čiernej Vody a Chorvátskeho Grobu do škôl do Senca zriadený spoj 301, ktorý bude vedený už z Bratislavy, aut. stanice (odchod 6:03), pričom zo zastávky Čierna Voda, Čerešňová pôjde o 6:41 a zo zastávky Chorvátsky Grob, námestie o 6:51. Príchod na železničnú stanicu Senec bude o 7:11. Namiesto neho bude zrušený pôvodný spoj 7 na linke 632 s odchodom z Bratislavy, aut. stanice o 6:13. Pre rovnaké spojenie môžu cestujúci využiť spoj 3 linky 630, ktorý má nezmenený odchod z Bratislavy, aut. stanice o 6:13, premáva cez Ivanku pri Dunaji a Bernolákovo, príchod do Senca na žel. stanicu ostáva nezmenený o 7:12.

Na linke 102423

v úseku Bratislava – Doľany linka IDS BK 550 bude zavedený na základe mnohých podnetov od obcí ležiacich pod Malými Karpatami nový spoj do Trnavy, s odchodom zo železničnej stanice Pezinok o 6:03. Tento spoj bude vedený cez Dubovú, Pílu, Častú a Doľany (odchod 6:50) s príchodom do Trnavy, na aut. stanicu o 7:20. Následne bude zriadený nový spoj s odchodom z Trnavy, aut. stanice o 7:30, ktorý bude o 8:02 z Dolian pokračovať po trase linky 550 až do Bratislavy.

Na linke 550

bude pre lepšiu dopravu žiakov zo ZŠ Častá spoj č. 82 premávať zo Štefanovej už o 12:28 a zájde cez Červený Kameň a Pílu. Od Dubovej bude vedený do Bratislavy v nezmenenej, intervalovej časovej polohe.

Na linke 649

pre bezpečnú dopravu detí a žiakov do škôl zájde spoj č. 44 (s odchodom zo Šamorína, aut. st. o 6:16) do lokality Bodoház, ktorá je súčasťou katastrálneho územia Kráľovej pri Senci. Na uvedenej zastávke bude tento spoj v čase o 7:05. Pre spojenie počas ostatných častí dňa môžu obyvatelia tejto lokality využiť neďalekú zastávku Hrubý Šúr, Bodoház.

Na linke 289

vstúpi do platnosti výlukový cestovný poriadok vyvolaný dlhodobou rekonštrukciou cesty Malacky – Rohožník. Linka na obchádzkovej trase zastaví na zastávkach Malacky – Tesco, ďalej v Perneku aj Kuchyni, pričom v úseku Rohožník, aut. stanica – Plavecký Peter (- Prievaly) jej trasa ostáva bez zmeny. Na uvedenej linke budú zmenené všetky odchody, pričom v Rohožníku ostáva nadväznosť z linky / na linku 269 smerom na Stupavu a Bratislavu.

Na linke 265

bude posunutý odchod spoja 33 z Malaciek, žel. st. zo 16:55 na 17:00.

Rýchlejšia alternatíva

Bratislavská integrovaná doprava má informácie aj o ďalších návrhoch na úpravu, napríklad v Senci zo smeru Kráľová pri Senci. V najbližších týždňoch sa zástupcovia Bratislavskej integrovanej dopravy stretnú aj s generálnym riaditeľom Železničnej spoločnosti Slovensko, kde mu budú predostreté požiadavky a pripomienky obyvateľov.

„Okolie Bratislavy čakajú náročné mesiace. Práve preto sme pripravili kvalitnú ponuku, ktorá všetkým ponúka rýchlejšiu alternatívu cestovania. Všetci si musíme zvyknúť postupne prestupovať z áut a autobusov do vlakov,“ uzavrela generálna riaditeľka BID a. s. Zuzana Horčíková. Už o pár týždňov sa totiž na území Bratislavy a v jej blízkom okolí začne najväčšia dopravná výstavba v Európe.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM