Maros Palesch Rôzne

Zlodeji na Vianočných trhoch

Tohtoročné Vianočné trhy si bude spájať s nepríjemným zážitkom istý Staromešťan. Vybral sa na vysvietené námestia v centre Bratislavy, aby sa potešil sviatočnou atmosférou.

Cestou domov sa chcel zastaviť v lekárni pri Redute po lieky. Predtým však ešte zišiel do blízkych verejných WC. „Postavil sa tu ku mne mladý Róm. Odstúpil som od neho a prešiel k inej mušli, on ma však nasledoval. Keďže v takých podmienkach neviem vykonať potrebu, vyšiel som von. Róm mi bol stále v pätách. Pridal som do kroku smerom domov. Pri vchode však vložil nohu do dverí, takže som nemohol zamknúť. Začal ma biť a pýtal 20 eur," opísal prvú časť svojho zážitku.

V rýchlosti zvážil svoje možnosti. Napokon siahol do peňaženky po bankovku. Keď však útočník zbadal, že v nej sú aj ďalšie, rozpútal súboj o peňaženku. „Začal som volať o pomoc. Počul ma neznámy muž, ktorý mi pomohol vytiahnuť násilníka z vchodu domu. Spýtal sa, či chcem volať políciu, alebo to má urobiť on. Nebol som v tej chvíli schopný nič urobiť. Róm totiž tvrdil, že som ho obťažoval, a keďže on nemá 15 rokov, pôjdem do basy. Žeby analógia s kauzou františkáni? Musím uznať, že banda zlodejov má dobre vymyslenú taktiku na zastrašovanie," konštatoval okradnutý. Je presvedčený, že ide o organizovanú skupinu, na ktorú by mala polícia nastražiť pascu.

„Ak sa niekto ocitne v podobnej situácii – má pocit, že ho niekto sleduje, určite by sa nemal vydať tmavými uličkami domov. Naopak, mal by sa zdržiavať na osvetlených miestach, kde je veľa ľudí, alebo si zájsť do baru či reštaurácie na kávu," radí por. Sylvia Brliťová, referentka špecialistka zaoberajúca sa prevenciou na Okresnom riaditeľstve Policajného zboru Bratislava 1. Určite by sa však mali obete takýchto trestných činov obrátiť na Policajný zbor (volať 158). Nemali by sa zľaknúť ani vyhrážky o obťažovaní, ku ktorej sa uchýlil údajne ani nie 15-ročný násilník.

Na Vianočných trhoch sú prítomné hliadky mestskej i štátnej polície, netreba váhať a v prípade potreby či podozrenia je možné obrátiť sa priamo na ne. Vo verejných WC zasa treba požiadať tamojšiu pracovníčku, aby bez meškania zavolala na pomoc políciu.

Zdroj: MČ Bratislava – Staré Mesto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM