Aktualizované Rôzne Správy

Zlá SMOGOVÁ situácia v Bratislave: Obmedzte vetranie a prechádzky, ohrození sú TÍTO ľudia

Ľudia môžu pociťovať akútne účinky na zdravie. Sú nimi dráždenie očí, nosa a hrdla, tlak na prsiach, kašeľ a bolesti hlavy.

Ilustračný obrázok k článku Zlá SMOGOVÁ situácia v Bratislave: Obmedzte vetranie a prechádzky, ohrození sú TÍTO ľudia
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

V Bratislave a jej okolí platí upozornenie pre prízemný ozón. Smogová situácia spôsobená prízemným ozónom trvá od stredy až do odvolania. Na svojej webovej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Účinky na zdravie

Oznámenie o vzniku smogovej situácie nasleduje pri ozóne po prekročení informačného prahu 180 mikrogramov na meter kubický (µg/m3) vyjadreného ako jednohodinový priemer,“ uviedol SHMÚ.

Pri prekročení tejto koncentrácie môžu ľudia pociťovať akútne účinky na zdravie. Sú nimi dráždenie očí, nosa a hrdla, tlak na prsiach, kašeľ a bolesti hlavy.

Opatrní by mali byť najmä starší ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, deti a tehotné ženy.

Ďalej upozornili, že chronické účinky môžu ľudia očakávať pri opakovanom a dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii ozónu. Môžu sa prejavovať zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zmenami v zložení krvi, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu a poruchami odolnosti organizmu.

Menej vetrajte

SHMÚ odporúča obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, obmedziť fyzickú námahu vonku a nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia.

Pred prízemným ozónom, ktorý je súčasťou letného smogu, je možné chrániť sa skrátením pobytu vonku.

Počas smogovej situácie by si mali dávať pozor najmä citlivé skupiny obyvateľov, vysvetlila vedúca odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Milada Eštóková. Aktuálne platí upozornenie pre smogovú situáciu v Bratislave.

Podľa jej slov letný smog vzniká za intenzívneho slnečného svitu, keď pôsobí UV žiarenie na splodiny zo spaľovacích motorov. Tak sa vytvára ozón spolu so zmesou, ktorá dráždi očné rohovky a spojovky, sliznice dýchacích ciest a zhoršuje pľúcne funkcie.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM