Aktualizované KAW Rôzne Správy

Žijete za hranicami? PENDLERI zúria na opatrenia, vakcinácii sa zrejme nevyhnú

Buď sa pendleri zaočkujú, alebo budú musieť podstúpiť minimálne 7-dňovú karanténu s PCR testom alebo 14-dňovú bez testovania. Tieto informácie spustili vlnu kritiky.

Ilustračný obrázok k článku Žijete za hranicami? PENDLERI zúria na opatrenia, vakcinácii sa zrejme nevyhnú
Zdroj: TASR

AKTUALIZÁCIA 19.00 hod.:

Režim pre ľudí cestujúcich za prácou, ktorí nie sú zaočkovaní – platí od 1. septembra 2021:

Karanténa sa vyššie spomínaných nevzťahuje, ak spĺňajú všetky tieto podmienky:

  • za posledných 14 dní navštívili iba krajiny Európskej únie, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko alebo Ukrajinu a zároveň
  • majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v krajinách Európskej únie, na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku, Švajčiarsku alebo Ukrajine alebo
  • majú trvalý pobyt alebo pobyt v krajinách Európskej únie, na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku alebo vo Švajčiarsku a v prípade Ukrajiny do 100 km cesty od otvoreného hraničného priechodu, a miesto výkonu práce na území SR
  • majú potvrdenie od zamestnávateľa o mieste výkonu práce
  • majú negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 7 dní

Plánovaná blokáda

Pendleri dokonca plánovali blokádu hraníc. Predbežne ju na sociálnej sieti ohlásili na 9. 7. o 8.00 hod. Žiadajú, aby vláda rozlišovala medzi dovolenkármi, pendlermi (ľudia cestujúci medzi dvoma krajinami kvôli práci) a občanmi SR žijúcimi v pohraničí.

Rovnako požadujú, aby občania Slovenskej republiky, trvalo žijúci do 50 km od štátnej hranice SR, nepotrebovali na prechod hranice PCR test a prihlásenie sa do systému e-karantény.

Tortúra pri prechode hraníc

Bývate kúsok za hranicami – v Maďarsku alebo Rakúsku, a dochádzate na Slovensko za prácou? Bez ohľadu na vaše dôvody k tomu, že nie ste zaočkovaní, zrejme budete „musieť“ byť. Inak máte pred sebou hotovú tortúru pri každom prechode hraníc

.

Očkovaní jednoduchšie

Najnovšie opatrenia vlády, ktoré majú byť vo výhláške v piatok (2. 7.) určujú, že od konca júla sa pendleri majú dať zaočkovať. Ak nie, hrozí im pravidelné testovanie.

Cestovný semafor sa zmení od 9. júla. Pravidlá pre príchod na Slovensko budú po novom závisieť od toho, či je človek zaočkovaný alebo nie. Ruší sa tak rozdelenie krajín podľa ich rizikovosti z pohľadu epidemiologickej situácie.

Vyplýva to z návrhu aktualizácie cestovného semafora z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý v stredu schválila vláda. Zmenou v cestovnom semafore sa má minimalizovať import delta variantu. Rozhodujúcim kritériom bude, či človek prichádzajúci zo zahraničia absolvoval vakcináciu.

Pendleri

Do 31. júla 2021 je možné použiť inštitút pendlera za podmienky pravidelného RT-PCR testu, ktorý nie je starší ako 7 dní. Od 1. augusta sa budú pendleri riadiť režimom pre plne zaočkované a ostatné osoby.

Buď sa pendleri zaočkujú, alebo budú musieť podstúpiť minimálne 7-dňovú karanténu s PCR testom alebo 14-dňovú bez testovania.

Rozhorčení pendleri

Tieto informácie strhli vlnu kritiky na sociálnych sieťach. Jeden zo Slovákov žijúcich v Rajke si myslí, že problém je v tom, že vláda nerozlišuje medzi „pendlermi“. „Sú nimi rovnako ľudia, čo žijú a pracujú na Slovensku a v podstate len prespávajú za hranicou a ľudia, čo môžu pracovať v UK a chodiť na SK raz za čas. Pričom z hľadiska rizika zavlečenia vírusu my predstavujeme minimálne riziko (robím v BA, cestujem autom a potom sedím doma) a druhá skupina predstavuje oveľa väčšie riziko,“ píše Marek.

Marek vidí riešenie v zavedení blízkeho cezhraničného styku, napr. pruhu alebo samostatného priechodu, ktorý by mohli využívať len miestny, bývajúci napr. do 30 km od hranice (samozrejme len počas zhoršenej situácie). „Pričom pre miestnych by bola podmienka vstupu na Slovensko rovnaká ako podmienky voľného pohybu po Slovensku. Týmto by sme sa vyhli aj nekonečným kolónam počas návratu dovolenkárov,“ navrhuje v diskusii.

Martina sa pridáva k tým, čo nechcú ostať ticho a súhlasiť s vládou. „Jednoznačne treba niečo vymyslieť, veď toto je sila už čo s nami nacvičuje vlastná krajina,“ myslí si.

Slobodné rozhodnutie

Milan pridáva tiež pár postrehov. „Ono nie je pravda, že sa nedostanete na Slovensko. Je to lož. Len budete musieť podstúpiť test a byť negatívni. Druha vec je, že tí, čo sa očkovať z objektívnych dôvodov nemôžu, musia tiež podstúpiť test. A tí, čo sa môžu a slobodne sa rozhodnú, že sa nezaočkujú, tak nech nenariekajú,“ myslí si Milan.

Ak ste nezaočkovaní, uvažujete po novej vyhláške k režimu na hraniciach nad vakcináciou?

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM