Maros Palesch Rôzne

Zeleň pre mesto

BRATISLAVA - PETRŽALKA, 20.06.2011. Niekoľko dobrovoľníkov, obyvateľov Petržalky a zástupcov Orangeu, sa dnes zúčastnilo na spoločnej výsadbe nových stromov v najväčšej bratislavskej mestskej časti. Zavŕšili tak spolu projekt Zeleň pre mesto, v rámci

Za ich snahu im Orange venoval odmenu vo výške 3 300 EUR na výsadbu novej zelene vo svojej mestskej časti. Vnútroblok na Jungmannovej ulici sa tak zazelenal novým stromoradím japonskej čerešne sakury, skupinkou borovíc čiernych, mladým platanom a záhonmi okrasných kríkov.

V pondelok, 20. júna popoludní sa stretli na Jugmannovej ulici v bratislavskej Petržalke predstavitelia mestskej časti spolu so zástupcami Orangeu, ako aj s miestnymi obyvateľmi. Cieľom stretnutia bolo zavŕšenie spoločného projektu zameraného na výsadbu zelene, ktorá spríjemní život v tejto časti hlavného mesta Slovenska. Vnútroblok ulice krášli niekoľko nových stromov a kríkov, ktoré pomohli vysadiť pod dohľadom odborníkov aj deti zo základnej školy na Černyševského ulici. Do sadenia stromčekov sa spolu so starostom Petržalky Vladimírom Bajanom a riaditeľom úseku služieb zákazníkom Orangeu Vladislavom Kupkom zapojili aj Petržalčania Samo Tomeček a Marián Greksa, ktorí sa netaja svojím pozitívnym vzťahom k tejto časti Bratislavy.

Výsadbu zafinancovala spoločnosť Orange Slovensko. Týmto krokom ukončila úspešný projekt Zeleň pre mesto, do ktorého sa minulý rok mohli zapojiť obyvatelia z celého Slovenska. „Vďaka ekologickým aktivitám ako je aktivácia elektronickej faktúry či odovzdanie starého alebo nepoužívaného mobilu mohli naši zákazníci v predajniach Orangeu po celom Slovensku zbierať body, za ktoré potom víťazné lokality získali novú zeleň. Jedným zo šiestich víťazov sa stala aj bratislavská Petržalka. Som rád, že som dnes mohol osobne priložiť ruku k dielu a byť svedkom toho, ako v tejto mestskej časti vyrástol nový kúsok prírody,“ hodnotí projekt Vladislav Kupka.

Petržalčania, ktorí sa počtom vyzbieraných mobilov, aktivovaných elektronických faktúr a iných eko aktivít zaradili medzi ekologicky najuvedomelejších Slovákov, sa mali možnosť sami vyjadriť, kde je podľa ich názoru nová zeleň najviac potrebná. Do verejného plebiscitu sa zapojilo až 290 obyvateľov. Takmer 80 percent z nich rozhodlo o výsadbe vo vnútrobloku na Jungmannovej ulici.

„Teší ma, že Petržalčania v celoslovenskej súťaži dokázali, že im nie je osud životného prostredia okolo nás ľahostajný. Rovnako sme veľmi uvítali možnosť vysadiť takto novú zeleň. Mestská časť sa v ďalšom období bude snažiť prostredie Jungmannovej ulice aj ďalej dotvárať a spríjemniť pre všetkých obyvateľov,“ povedal na úvod výsadby starosta mestskej časti Bratislava-Petržalka Vladimír Bajan.  

Zdroj + foto: MČ Bratislava – Petržalka, Mária Grebeňová-Laczová

sadenie v petrz
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM