Tlačové správy

Zdravie chutí a je ružové! Vychutnajte si týždeň nórskeho lososa

Viete, že svet pozná lososové sushi nie vďaka Japoncom, ale Nórom? A že losos je stelesnením zdravia aj krásy a navyše delikátne chutí? Aj preto je tu od 2. do 9. decembra Týždeň nórskeho lososa, ktorý v sebe skrýva všetko: dobré zdravie, dokonalý vzhľad a ešte aj more chutí ...

Ilustračný obrázok k článku Zdravie chutí a je ružové! Vychutnajte si týždeň nórskeho lososa
Zdroj: TASR

Nórsky losos nie je len taká obyčajná ryba. Je to mimoriadne zaujímavý živočích spôsobom života, aj jeho profitom pre človeka. Nielen preto je rybou číslo jeden na tanieroch po celom svete – denne sa servíruje neuveriteľných 14 miliónov porcií. Nórska vláda sa však postarala a stále výnimočne dbá o to, aby ich exportný poklad žil v dokonalom súlade s prírodou a aby jeho lovenie v žiadnom prípade neohrozilo počty jedincov. Lebo keby svet prišiel o nórskeho lososa, prišiel by bez preháňania o vzácny dar prírody.

Fascinujúca ryba
Životný kolobeh lososa je doslova fascinujúci. Svetlo sveta uzrie pod kryštálovo čistou hladinou nórskych riek, kde žije, kým nepriberie dosť na to, aby zvládol púť do mora. Tam potom v slanej vode ďalej priberá – za mesiac sa dokáže zväčšiť aj o kilo ružovo-oranžového mäsa plného dobrého tuku. Pribrať je pre lososa doslova otázka prežitia. Pretože keď pohlavne dospeje, nadíde čas, aby sa vydal na dlhú púť späť do sladkej vody rodnej rieky. Neraz sa plaví proti prídu tisícky kilometrov a nemá problém vyskočiť do úctyhodnej výšky, aby prekonal akékoľvek prekážky. Fascinujúce je aj to, že na púti za stvorením ďalšej generácie neprijíma potravu. Keď samička dorazí na „miesto činu“, na dne rieky vyhĺbi diery, kam nakladie vajíčka, samec ich oplodní, samička zahrabe a o pár týždňov sa vyliahnu malé rybky, ktoré budú pokračovať v tomto unikátnom kolobehu lososieho života. Nórske lososy, na ktorých chov dôsledne dbá Nórska vláda, však žijú po väčšinu svojho života v špeciálnej vodnej farme v studenej čistej vode z nórskeho pobrežia alebo fjordu. Majú kratší životný cyklus, ktorý však kopíruje život v divočine.

Vzácna potravina
Viete, prečo je losos ružový? Farbivá xantofyl, astaxan a karotén sa do jeho tela dostávajú potravinovým reťazcom cez kôrovce a planktón. Čím je mäso červenšie, tým je tučnejšie a teda lepšie. Ako jediná potravina na svete má dokonale vyvážený pomer zdravých proteínov, morských omega-3 mastných kyselín, vitamínov D a B12, jódu a selénu. Kto si pravidelne dopriava nórskeho lososa, ten nemá problém s nadváhou, zlou pleťou ani lámavými vlasmi. Omega-3 mastné kyseliny sú totiž účinné napríklad proti akné, nakoľko stabilizujú hormóny, ktoré tvorbu vyrážok vyvolávajú. Nedostatok mastných kyselín na človeku okamžite vidno – prezradí ho suchá pokožka, lámavé vlasy a nechty, boľavé kĺby, únava či problémy s kardiovasku­lárnymi chorobami. To všetko sú náznaky, že by mal do svojho jedálnička zaradiť nórskeho lososa. Aj malý kúsok stačí na doplnenie látok dôležitých pre krásu, zdravie a duševnú silu. Filety z lososa sú ideálne aj pri redukčnej diéte, pretože v ňom chýbajú sacharidy a sto gramov mäsa má iba 138 kalórií. Dlhý zoznam plusov sa tu však rozhodne nekončí.

Krásni ako ryba
Aj keď ryby nie sú práve symbolom krásy, z nórskeho lososa opeknieť môžeme. Vďaka obsahu astaxantínu, karotenoidu – až 10-krát účinnejšiemu ako beta-karotén -a až 100-krát účinnejšiemu ako vitamín E, pomáha chrániť bunky pred predčasným starnutím. V kozmetickom priemysle sa hojne využíva tzv. transdermálny rybí kolagén, ktorý sa získava z kože lososa. Ako aktívna gélová maska na tvár a krk dokáže pleť nádherne vyhladiť, hydratovať a redukovať nedokonalosti od malých jaziev cez rozšírené žilky až po ekzémy. Rozmer molekuly tohto kolagénu je menší ako ľudské póry, látka sa preto na rozdiel od množstva iných dostáva hlboko do kože.

Ružové zázraky
Keď si najbližšie objednáte lososové sushi, spomeňte si, že v tomto tradičnom japonskom jedle majú prsty – a či skôr ryby – Nóri. V 80-tych rokoch minulého storočia vyslala severská vláda do krajiny Vychádzajúceho Slnka delegáciu, ktorá mala presvedčiť najlepších sushi majstrov, aby kopčeky ryže skúsili skombinovať s lososom. Misia sa vydarila a dnes je nórsky losos celosvetovo najobľúbenejšou sushi rybou. Preto je vysoko pravdepodobné, že aj ten váš kúsok bude pochádzať z čistých vôd nádherných fjordov alebo pobreží Nórska, kde nórsky losos voľne žije. Ďalší dôvod, prečo je nórsky losos taký populárny po celom svete, je jeho všestrannosť a široká variabilita. „Losos je vynikajúce jedlo – dá sa totiž pripraviť na množstvo spôsobov, nielen varený, ale aj pečený, údený, grilovaný, surový, či na pare… Okrem toho sa hodí do každej kuchyne, či už ázijskej, japonskej, mediteránskej, ale aj tej vašej, slovenskej,“ hovorí známy nórsky šéfkuchár Danièl Rougè Madsen, ktorý pracoval vo viacerých reštauráciách ocenených Michelinskou hviezdou, ale aj s Gordonom Ramsayom a dopĺňa: „Jediné, čo by som však Slovákom odporúčal, je nebáť sa ho zaradiť častejšie do svojho jedálnička a nepripravovať ho pri vysokých teplotách a príliš dlho.“ Práve jeho rôzne variácie si budú môcť teraz dopriať aj Slováci a to v rámci Týždňa nórskeho lososa, ktorý u nás organizuje veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva spolu s Norwegian Seafood Council. Každý, kto od 2. do 9.decembra navštívi predajne METRO, bratislavský hotel Sheraton či japonskú reštauráciu Benihana zistí, že nech si ho pripravíme akokoľvek, bude vždy lahodný. To všetko robí z nórskeho lososa ideálnu rybu pre zdravie a krásu všetkých – malých aj veľkých.

Viac informácií o nórskom lososovi a jeho pozitívnych účinkoch nájdete aj na http://en.seafood.no/, http://nifes.no/…eat-seafood/ alebo na eva.soucova@mcc.sk, 0948 268 368.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM