Alexandra Húsková Rôzne

Zdá sa vám, že vonku je teplo? Pozrite sa v akých teplotách cestujeme v MHD, čakáme u lekára, či platíme šeky na pošte

Počas jedného z najhorúcejších dní sme sa prešli s teplomerom po bratislavských uliciach a povozili sme sa dopravnými prostriedkami. Teplotu sme odmerali na pošte, zašli sme do lekárne, ale aj do čakárne na poliklinike. Nezabudli sme ani na obchody. Pozrite sa, kde sa potíme najviac...

Ilustračný obrázok k článku Zdá sa vám, že vonku je teplo? Pozrite sa v akých teplotách cestujeme v MHD, čakáme u lekára, či platíme šeky na pošte
Zdroj: Dnes24.sk

Vysoké teploty nám tento rok dávajú zabrať. Teplotu vzduchu sa dozvieme každý deň z predpovede počasia. Viete však, koľko stupňov na vás čaká pri ceste autobusom, či električkou? Odmerali sme teplotu na verejných miestach, ktoré často navštevujeme.

  1. Prvé miesto v našom „horúcom rebríčku“ vyhráva cesta autobusom. Gratulujeme! Tým však končí všetka zábava, pretože sme tu namerali najvyššiu teplotu – 44,7 C. Aby sme boli spravodliví, pridávame aj druhé premeranie, ktoré prvú pozíciu neohrozilo – 40,4 C.
  1. Pri meraní teploty vzduchu na priamom slnku okolo 14. hodiny (v čase tretieho stupňa výstrahy) nám vyšla hodnota 38.7 C. Presne podľa predpovede počasia!
  1. Bronzové miesto získava jazda električkou – neklimatizovaným typom. Okná boli síce pootvárané, ale stupne to neohrozilo – namerali sme ich 38.
  1. V prípade, že by ste si rozmysleli cestu autobusom do Petržalky a chceli prejsť z mesta peši cez lávku pod Mostom SNP, nepotešíme vás. Umiestnila sa na štvrtom mieste s teplotou 37,8 C, v tieni.
  1. V klimatizovanej – „novej“ – električke je citeľne pohodlnejšie cestovanie, v našom meraní dosiahla 33,8 stupňa…ani vystupovať sa nám nechcelo.
  1. Na prestupnom uzle pod Mostom SNP sme namerali na zástavke príjemných 33,5 C. Odmerali sme teplotu aj jednému čakajúcemu pánovi, pre istotu – či teplomer funguje a dotyčný mal 37 C, takže s naším meracím prístrojom bolo všetko v poriadku.
  1. Teplota v čakárni na poliklinike dosiahla v našom meraní 33,1 C. Nepríjemná teplota na dlhé čakanie a ešte k tomu so zdravotnými problémami.
  1. Zastavili sme sa aj na pošte, kde sme namerali rovných 32 stupňov. Už sa to lepší, čo poviete?
  1. Pri pobyte vonku sa pred priamym slnkom treba schovať. Oplatí sa, pretože v tieni sme namerali hodnotu 31,8 C. Po tých skoro 39 stupňoch na slnku tam bolo veľmi fajn. Hodnotu sme namerali v chládku vedľa budovy.
  1. Lekárne sú klimatizované, v jednej z nich sme namerali hodnotu 29,9 stupňa a dokonca mali spravený aj chladený zelený čaj. Osviežujúce!
  1. V klimatizovaných potravinách sa dá tiež výborne schladiť – namerali sme tu príjemných 27,3 stupňa.
  1. Ideálnu letnú teplotu sme našli v podzemnej garáži bytového domu – 26,6 C.
  1. Na poslednom mieste sa umiestnila nameraná hodnota – 14,7 stupňa, ktorú v týchto horúčavách „zažijete“, keď si chcete kúpiť napríklad jogurt, maslo, alebo syr. Približne takto chladno je totiž v tesnej blízkosti otvorených chladiacich boxov v potravinách.

Suma sumárum

Z nameraných hodnôt, ktoré považujte za orientačné – predsa len, náš merací prístroj nie je exaktná forma, iba elektronický teplomer – vyplýva, že cestovanie a pobyt vonku sú najnáročnejšie pre náš organizmus. Klimatizovaná električka je síce posunom v našej doprave, ale žiaľ, nedá sa ňou dostať do všetkých mestských častí.

Ako ideálna aktivita sa v týchto dňoch ukazuje nakupovanie…naj­lepšie blízko pri vašom bývaní, aby ste zbytočne na slnku neprekonávali veľké vzdialenosti. V lekárni je tiež príjemne, ale dlhší pobyt tam, by vás mohol posunúť do čakárne na polikliniku a to už také príjemne nie je.

Pokiaľ nemáte v garáži dielničku, asi tam nebudete tráviť veľa času – ale aspoň sa vám tam neprehreje auto. To sme síce do rebríčka nezaradili, ale pár minút po naštartovaní, sme v aute odstavenom na slnku namerali vyše 45 stupňov…

Teplota v meste - kde sa potíme najviac?
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM