Rôzne Správy

ZÁVAŽNÁ choroba, ktorá trápi DETI po covide: Malých pacientov je v Bratislave viac ako predtým

O detských pacientov sa okrem pediatrov a lekárov intenzívnej medicíny starajú aj neurológovia, chirurgovia či rádiológovia.

Ilustračný obrázok k článku ZÁVAŽNÁ choroba, ktorá trápi DETI po covide: Malých pacientov je v Bratislave viac ako predtým
Zdroj: TASR

Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) zaznamenali v posledných dvoch týždňoch zvýšený počet detských pacientov s pediatrickým zápalovým multisystémovým syndrómom (PIMS). Ako informovala hovorkyňa ústavu Dana Kamenická, kým počas celej prvej a druhej vlny pandémie nového koronavírusu bolo v národnom ústave hospitalizovaných celkovo 14 takýchto detí, od polovice októbra sa lekári starali o ďalších osem detí.

Závažné ochorenie

Reumatológ Detskej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH Tomáš Dallos vysvetlil, že ide o potenciálne veľmi závažné ochorenie, preto sú spravidla všetci pacienti hospitalizovaní. Všetkých akútnych pacientov ošetrujú či prijímajú na ďalšie oddelenia cez oddelenie urgentného príjmu. O detských pacientov sa okrem pediatrov a lekárov intenzívnej medicíny starajú aj neurológovia, chirurgovia či rádiológovia.

Závažnosť priebehu ochorenia je podľa odborníka u konkrétneho dieťaťa nepredvídateľná. Upozornil, že jeho klinický stav sa môže náhle zhoršiť.

Po prekonaní COVID-19

PIMS sa podľa slov Dallosa u detí doposiaľ hospitalizovaných v NÚDCH najčastejšie prejavil po piatich až šiestich týždňoch, respektíve od 22 až 60 dní od potvrdeného ochorenia COVID-19. Deti prichádzali do NÚDCH na štvrtý až piaty deň horúčok, väčšinou s gastrointes­tinálnymi a kožnými príznakmi. Niektoré mali začínajúce závažné príznaky, najmä výrazný pokles krvného tlaku.

Dallos považuje za „pozoruhodné“, že aj napriek ťažkému priebehu u niektorých detí je úprava klinického stavu pri tomto ochorení pomerne rýchla a kompletná. „Väčšina detí bola hospitalizovaná okolo ôsmich dní. Dlhšie to bolo u detí so závažnejším priebehom, ktoré vyžadovali aj starostlivosť na Detskej klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny NÚDCH,“ dodal s tým, že celkovo v týchto prípadoch išlo o hospitalizáciu do 20 dní.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM