Rôzne Správy

Zaujímavá novinka: V bratislavských lesoch pribudli úkryty pre rozmnožovanie hadov

Hady a jašterice nemajú problém nájsť si denný úkryt alebo miesto, kde prezimujú. Pri stavbe hadníka je však cieľom vytvoriť bezpečné miesto pre ich rozmnožovanie.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá novinka: V bratislavských lesoch pribudli úkryty pre rozmnožovanie hadov
3
Galéria
Zdroj: SAOLA - ochrana prírody

Jedným z jednoduchých spôsobov, ako pomôcť živočíchom, je postaviť im príbytky. Najznámejšími sú napríklad vtáčie búdky. Vážnejší záujemcovia o ochranu prírody, alebo ľudia, ktorí v posledných rokoch zatepľovali panelové bytové domy, poznajú možno aj búdky pre netopiere. Ale vedeli ste, že sa dajú postaviť úkryty i pre plazy? Volajú sa hadníky najnovšie ich  môžete vidieť v Mestských lesoch v Bratislave.

„Hniezdočko“ lásky

„Hady a jašterice nemajú problém nájsť si denný úkryt alebo miesto, kde prezimujú. Pri stavbe hadníka je ale naším cieľom vytvoriť bezpečné miesto pre ich rozmnožovanie. Ide vlastne o kompost, ktorý je položený na kameňoch rôznej veľkosti a doplnený o tlejúce drevá, kôru a piliny.“ približuje hadník Michal Noga, z mimovládnej organizácie SAOLA.

V komposte sa vytvára teplo, ktoré plazy využívajú na inkubáciu znášok. Dôležité je, aby nevyschol a aby sa k znáške vajíčok nedostali predátori, hlavne diviaky. Z tohto dôvodu je kompost chránený pletivom.

Chráňme plazy

„Všetky druhy plazov a obojživelníkov žijúce na Slovensku, sú chránené. S mnohými druhmi sa v prírode stretávame bežne, iné poznajú len odborníci. Prvým a jednoduchým krokom k ich ochrane je tolerancia a ohľaduplnosť, to v mnohých prípadoch stačí. Zanietenejší záujemcovia môžu skúsiť postaviť i hadník. Môže sa ním stať aj už existujúci kompost, ale dôležité je nerozoberať ho v čase, keď v ňom môžu byť hadie znášky, tzn. od júna do septembra“ hovorí M. Noga.

Pri ochrane plazov je veľmi dôležitá výchova a vzdelávanie. Vďaka podpore Nadácie EPH boli na školách realizované prednášky, výtvarné aktivity a deti sa podieľali i na samotnej stavbe a vyzdobení hadníkov. „Veľkou vďakou sme zaviazaný i pracovníkom Mestských lesov v Bratislave, s ktorými sme vybrali najvhodnejšie miesta na ich umiestnenie,“ uzatvára M. Noga.

Hadník
3
Galéria
Zdroj: SAOLA - ochrana prírody
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM