Andrea Mesarčíková Rôzne

Záujemcovia sa môžu zapojiť do revitalizácie petržalských ihrísk

Petržalská samospráva vyzýva mladé rodiny, ktoré sa chcú osobne zapojiť do 3. etapy projektu revitalizácie verejných detských ihrísk, aby sa priamo kontaktovali s miestnym úradom alebo oslovili občianske združenie Petržalské ihriská.

Týmto aktívnym krokom chce miestny úrad zapojiť rodičov nielen do projektovej prípravy nového ihriska, ale aj do jeho ďalšej prevádzky. „Doterajšie skúsenosti totiž ukázali, že zapojenie verejnosti do projektu, vytvorenie partnerstva medzi samosprávou a rodinami s deťmi pomáha udržiavať poriadok, čistotu na ihrisku i v jeho blízkom okolí,“ informoval TASR petržalský tlačový tajomník Ľubomír Andrassy.
Mestská časť pristúpila k modernizácii vytypovaných 50 ihrísk na základe výsledkov verejnej diskusie, ktorú organizovala v roku 2007. Zoznam plôch určených pre komplexnú revitalizáciu je naďalej otvorený dokument a poslanci ho môžu rozšíriť na základe podnetov od občianskych združení i rodičov. Starosta Milan Ftáčnik v snahe urýchliť obnovu ihrísk požiadal bratislavského primátora Andreja Ďrukovského, aby mesto zverilo mestskej časti pozemky, na ktorých sa niektoré ihriská nachádzajú. „Magistrát napriek opakovaným a odôvodneným žiadostiam petržalskej samospráve nevyhovel a nepriamo tak skomplikoval realizáciu projektu,“ konštatoval Andrassy.
Za tri roky sa zatiaľ podarilo komplexne zrevitalizovať 33 plôch určených na trávenie voľného času detí a ich rodičov. Rozpočet petržalskej samosprávy počíta s tým, že pre modernizáciu a údržbu ihrísk sa v roku 2010 použije 271.000 eur. Na jeseň tohto roku mestská časť ukončí jednu z priorít a petržalské rodiny budú mať k dispozícii celkom 50 plôch, ktoré spĺňajú európske i domáce bezpečnostné a hygienické normy. Obnovené ihriská získali nové, bezpečné hracie prvky, pieskovisko, oplotenie a tiež sú na nich osadené sedacie dosky, lavičky či koše.
Pravidlá využívania obnovených ihrísk určuje návštevný poriadok, ktorý okrem iného definuje okruh pravidiel správania sa návštevníkov. Na každom detskom ihrisku platí prísny zákaz fajčenia, konzumácie alkoholických nápojov, do ich priestoru sa nesmú vodiť psi či mačky. Osoba, ktorá poruší záväzné pravidlá, môže byť sankcionovaná do výšky 33 eur. „Miestny úrad zaznamenal v ostatných dňoch zvýšený počet podnetov od občanov, ktorí sa sťažujú na nerešpektovanie platných povinností hlavne zo strany majiteľov psov,“ priblížil Andrassy. Objasnil, že samospráva preto v spolupráci s príslušníkmi mestskej polície pristúpi k aktívnejšej kontrole dodržiavania pravidiel, zvlášť zákazu vodenia domácich zvierat do priestoru detského ihriska.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM