Rôzne Správy

Zatvorené školy: Hygienici považujú za NEHORÁZNE spochybňovať postupy odborníkov

Regionálny úrad tvrdí, že pri svojom rozhodnutí vychádzal z komplexného posúdenia aktuálnej epidemickej situácie v Bratislavskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Zatvorené školy: Hygienici považujú za NEHORÁZNE spochybňovať postupy odborníkov
Zdroj: TASR/František Iván

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava považuje za nehorázne spochybňovať postupy, opatrenia a odporúčania epidemiológov, infektológov, imunológov či vakcinológov, snažiacich sa pribrzdiť šírenie nového koronavírusu. Hygienici tak reagovali na kritiku ich rozhodnutia zatvoriť v Bratislavskom kraji od pondelka (6. 12.) pre zlú pandemickú situáciu druhý stupeň základných škôl a stredné školy.

Množstvo faktorov

Regionálny úrad tvrdí, že pri svojom rozhodnutí vychádzal z komplexného posúdenia aktuálnej epidemickej situácie v Bratislavskom kraji, pri ktorej celková zaočkovanosť obyvateľstva nad 50 rokov predstavuje iba jeden z parametrov, ktorý však sám osebe nie je rozhodujúci.

„Pri rozhodovaní vo veci sledujeme aj dynamiku výskytu/šírenia ochorenia COVID-19 v populácii, preplnenosť nemocníc, incidencie za jednotlivé okresy, a to v kontexte aj so situáciou na celom Slovensku vrátane incidencie podľa vekových kategórií,“ skonštatoval pre TASR vo svojom stanovisku RÚVZ Bratislava.

Sedemdňová incidencia ochorenia COVID-19 obyvateľstva všetkých vekových kategórií v Bratislavskom kraji je podľa úradu momentálne tretia najhoršia na Slovensku (1175 pozitívnych prípadov na 100-tisíc obyvateľov za sedem dní). Okresy Pezinok a Senec patria podľa hygienikov v tomto epidemiologickom ukazovateli medzi najhoršie na Slovensku. „Uvedené násobne prekračuje limit pre vyhlásenie tretieho stupňa ohrozenia v okrese podľa pravidiel COVID automatu,“ uviedol.

Menšie šírenie nákazy

Prerušenie prezenčnej výučby pre druhý stupeň základných škôl a stredné školy v Bratislavskom kraji je podľa neho potrebné považovať za jeden z efektívnych prostriedkov na zníženie miery šírenia infekcie medzi deťmi navzájom i medzi deťmi a dospelými v ich okolí.

„Práve deti sú momentálne tie, ktoré vykazujú nízku mieru zaočkovanosti – pri súčasne vysokom potenciáli ochorenie COVID-19 (prevažne asymptomaticky) prenášať. V kontexte s uvedeným akúkoľvek kritiku a spochybňovanie tohto opatrenia považujeme za nenáležité, tendenčné až cynické,“ skonštatoval úrad.

Podotýka, že aj keď je miera plnej zaočkovanosti obyvateľstva Bratislavského kraja v porovnaní s ostatnými krajmi na Slovensku vyššia (aktuálne 64 percent), pri celkovom počte obyvateľov kraja (zhruba 660-tisíc obyvateľov) stále zostáva očkovaním či prekonaním ochorenia nechránených približne 158-tisíc obyvateľov kraja. „Tých treba pred šírením nákazy chrániť všetkými dostupnými prostriedkami,“ poznamenal RÚVZ.

Nemocnice sú preplnené

S klesajúcou imunitou voči nákaze po uplynutí zhruba polroka od očkovania či prekonania ochorenia je podľa hygienikov namieste oprávnene sa domnievať, že podiel voči nákaze citlivej populácie je v Bratislavskom kraji značne vyšší, ako uvedených 158-tisíc obyvateľov.

„Nemocnice v Bratislavskom kraji sú v situácii, keď v dôsledku reprofilizácie lôžkových kapacít v prospech COVID-19 chorých pacientov museli výrazne obmedziť poskytovanie tzv. bielej medicíny, ktorá sa týmto pre obyvateľov Bratislavského kraja stáva výrazne menej dostupnou,“ upozornil RÚVZ.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM