Eva Sládková Samospráva

Záťah na naše peňaženky alebo reakcia na požiadavku verejnosti? Mestskí policajti začali riešiť priestupky ráznejšie

Dostali ste papuču na auto aj tam, kde ste inak stávali bez problémov? Alebo ste dostali pokutu za rušenie nočného pokoja?

Ilustračný obrázok k článku Záťah na naše peňaženky alebo reakcia na požiadavku verejnosti? Mestskí policajti začali riešiť priestupky ráznejšie
Zdroj: Dnes24.sk

Mestskí policajti sú v rozdávaní pokút ráznejší. Vraj dostali pokyn, že majú vyzbierať viac peňazí. Aká je teda pravda?

Sporný pokyn veliteľa

Už pred istým časom sa prevalil prípad, ktorý ukázal, že náčelník Mestskej polície Bratislava V Tibor Lehocký skutočne svojim podriadeným nariadil, aby v Petržalke napríklad dávali viac pokút a papúč na autá. „Považujem tento pokyn veliteľa za nešťastný a myslím si, že je to len ďalší spôsob, ako vytiahnuť z vrecák Petržalčanov peniaze, najmä za parkovanie. No základný problém je nedostatok parkovacích miest. Je prirodzené, že autá stoja často problematicky, no zo strany samospráv mesta aj mestskej časti nepribudlo po vyše roku ani jedno nové parkovacie miesto. Zato samosprávy prijali parkovaciu politiku a teraz majú mestskí policajti vyberať vyššie pokuty. To je v rozpore s účelom mestskej polície,“ myslí si miestna poslankyňa Petržalky Iveta Plšeková. Predstavitelia petržalskej samosprávy mali s náčelníkom aj stretnutie, kde vyjadrili svoju nespokojnosť s takýto postupom.

Mestská polícia Bratislava
10
Galéria
Zdroj: TASR

Viac akčných policajtov

Mestská polícia sa k danému prípadu nechcela vyjadriť a odkázala nás na hovorcu mesta. Peter Bubla vraví, že aj keď pokyn považujú za nešťastne formulovaný, jeho prioritným cieľom nebolo vyťahovať peniaze od ľudí, ale ráznejšie zasahovať proti priestupkom. Taká je totiž podľa neho objednávka od verejnosti. „Evidujeme zvýšený dopyt po tom, aby si mestskí policajti takpovediac „robili svoju prácu poriadne“. Teda aby boli dôslední a nekompromisní pri riešení priestupkov, ktoré strpčujú život ostatným obyvateľom nášho mesta. Aj štatistiky mestskej polície ukazujú, že počet uložených napomenutí je neprimerane vysoký k celkovému množstvu riešených priestupkov,“ vraví Peter Bubla.

Porušujete zákon, budete platiť

Ako zdôrazňuje hovorca mesta, priestupky stále môžu policajti riešiť napomenutím, najmä v prípadoch ak pri zistenom priestupku existujú takzvané poľahčujúce okolnosti. Šéfovia jednotlivých útvarov polície však teraz chcú ku každému prípadu vysvetlenie. „Majú právomoc, dokonca povinnosť, skúmať zákonnosť a primeranosť postupu svojich podriadených aj pri určovaní výšky blokových pokút. Práve preto sa v zverejnenom pokyne objavuje povinnosť zaznamenávať dôvody, pre ktoré sa policajt rozhodol vybaviť vec napomenutím alebo pokutou do určitej výšky,“ uzatvára Peter Bubla.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM