Aktualizované Ľuba Lesná Samospráva

Naživo zo zastupiteľstva v Petržalke: Bratislava24.sk "live" komentuje zasadnutie miestneho parlamentu

Vladimír Bajan o deviatej ráno otvoril miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava - Petržalka. Rokovanie sa koná v kongresovej sále Technopolu.

Ilustračný obrázok k článku Naživo zo zastupiteľstva v Petržalke: Bratislava24.sk "live" komentuje zasadnutie miestneho parlamentu
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk

9.00 – 9.30 – Miestne zastupiteľstvo v Petržalke, ktoré sa začalo v utorok o deviatej hodine otvoril starosta Bajan. Na úvod odzneli ekonomické body ako bola kontrola plnenia uznesení, správa rozpočtu k 30. júnu a východísk pre prípravu rozpočtu na rok 2015.

9.35 – 10.15 – Vladimír Bajan predniesol odpočet priporitných cieľov mestskej časti Bratislava – Petržalka za rok 2013

Podčiarkol, že Petržalke sa podarilo splniť svoje prioritné úlohy. „Prikrývali sme sa takou perinou, aké sme mali,“ povedal doslova a dodal: „Odovzdávame čistý stôl a budúce zastupiteľstvo bude mať na čom budovať.“ Podčiarkol že podľa prieskumu verejnej mienky 90% občanov je spokojných, že žije v Petržalke. Podľa agentúry European rating agency, ako povedal Bajan, Petržalka získala hodnotenie A-. Dodal, že tázto agentúra má licenciu na svoju činnosť od EÚ.

Ďalší diskutéri vyzdvihli najmä revitalizáciu ihrísk. Dodali, že sa nepodarilo vyriešiť parkovanie v Petržalke. Po druhé – treba urýchlnene revitalizovať Chorvátske rameno. A do tretice – viacerí diskutéri podčiarkli, že Petržalka potrebuje novú škôlku.

10.20 – V rámci diskusie sa poslankyňa Ľ. Frakašovská v rámci diskusie spýtala, koľko nových parkovísk sa vybudovalo. Kritizovala zlú informovanosť poslancov v tejto problematike. Keby sa vedeli niektoré veci skôr, mohli sa lepšie riešiť.

10:30 – Poslankyňa K.Hájková podotkla, že poslanci miestneho zastupiteľstva majú v mnohých veciach zviazané ruky, pretože nie sú dobré vzťahy s mestom. „Majetkové záležitosti sú komplikovane rozdelené a ani občania nevedia, koho je aký pozemok, kde sa na čo sťažovať. Mesto nám nebolo nápomocné pri riešení problémov. Napríklad v rámci parkovania,“ povedala. Pripomenula, že možno zástupcovia mesta majú záujem veci riešiť, ale aj ich brzdí legislatívny rámec. Pripomenula, že v zatsupiteľstve V Petržalke je väčšina poslancov je zo Smer-SD. „Škoda, že sa nekomunikuje s poslancami z vládneho Smeru – SD, možno by sa lepšie dali veci dopredu,“ povedala.

Starosta Bajan na to poznamenal, že akýkoľvek vstup poslancov z Národnej rady do komunálnej politiky nikdy nič dobré neprinieslo. „To hovorím z vlastnej skúsenosti,“ povedal.

Poslankyňa Hájková podčiarkla, že jej išlo len o zmenu zlých zákonov. „Aby sa zmenili tie zákony, ktoré nám zväzujú ruky.“

10.40 – Viacerí poslanci podčiarkli, že treba zmeniť zákon o Bratislave, ktorý bol schválený ešte počas československej federácie. O

Bajan nato podotklo, že časť Petržalka je v prebytkoch a mesto je pred nútenou správou. „Ale nechcem robiť rozbroje,“ doplnil.

10.45 – Poslankyňa E.Pätoprstá otvorila problematiku parkoviska na Roentgenovej ulici. Pozemky patria miestnej časti Petržalka. Bolo stretnutie. V. Bajan mienil tento bod presunúť do bodu rôzne. E.Pätoprstá nesúhlasil s vysvetlením, že väčšinou sa k bodu rôzne nedostanú. Dodala, že miestna časť by mala určiť, koľko miest parkovacích treba vybudovať, aby vzniklo zelené parkovisko. V. Bajan povedal, že odtŕhať jedno parkovanie od ostatných lokalít nedáva žiaden zmysel. Polanci sa napokon problémom parkoviska na Roentgenovej nezaoberali.

10.50 – Schválil návrh odpočtu priorít.

10.50 – 11:20 poslanci diskutovali o dotácii vo výške 5.500 eur pre občianske združenie FC Petržalka a pre Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ).

Id eo peniaze, ktoré sa majú použiť na osadenie vtáčích búdok na budovy škôl. Ochranári už dávnejšie bijú na poplach kvôli vtákom dažďovníky, ktoré si robia počas leta hniezda na fasádach domov. A keď sa dom zateplí, robotníci odstránia hniezda, a vtáky sa potom nemajú kam vrátiť a hynú. Dažďovníky sú pritom nesmierne užitočné – vraj denne zožerú aj niekoľko tisíc komárov. V zahraničí je dokonca praxou, že sa po zateplení budovy urobia pre drobných letcov náhradné hniezdiská.

Najmä zo strany stola, pri ktorom sedí starosta Bajan a prednosta Miroslav Štefánik, odznela kritika pre podobnú dotáciu. Vraj treba najprv vyhlásiť verejnú súťaž, vraj búdky pre vtákov sú komerčnou záležitosťou.

Podporu napokon poslanci schválili.

11.30 – Poslanci schválili predĺženie nájmu objektu Pavilónu detských ihrísk na Furdekovej ulici občianskemu združeniu KASPIAN.

11.50 – M. Štefánik oboznámil s materálom o riešení zvyšovania kapacít škôlok v pôsobnosti Petržalky. Zdôraznil, že zastupiteľstvo sa usiluje vytvoriť 140 miest pre deti. Menoval objekt na Vyšehradskej, ktorá sa má prerobiť na účely škôlky. Ďalej spomenul budovu na Krásnohorskej. Rokujú so župou o prenájme, Petržalka má podľa neho prísľub, že si bude môcť prenajať budovu na dvadsať rokov za symbolickú sumu. Budovu ale treba rekonštruovať. Aktuálne navyše župa ponúkla priestor na Znievskej. Ide o pozemok, na ktorom stojí zhorená budova. Tú treba celkom zlikvidovať a na jej mieste psotaviť novú budovu.

12.00 – Začala sa diskusia. J. Hrčka sa na úvod diskusie spýtal, prečo Petržalka svoje areály dlhodobo prenajala a prečo si teraz ide ďalšie prenajať, respektíve odkúpiť.

M. Štefánik upozornil, že sa podľa neho spojili dve témy – sociálna a predškolská starostlivosť. O.Kríž pripomenul, že nedostatočný počet materáských škôlkach je jeden z najpálčivejších problémov. A tým druhým je problém s parkovaním.

M. Miškov podčiarkol, že nová škôlka v Petržalke sa postaviť musí . „Treba si dať tento ambiciózny cieľ,“ povedal.

Z. Lukačková vysvetlila, že táto téma je naozaj jednou z najdôležitejších, v rámci ktorej funguje zhoda v celom politickom spektre. Upozornila zároveň na to, že je nielen potrebný nárast miest v materských školách , ale aj na to, že samotné škôlky trpia nedostatkom financií. „Treba hľadať financie tak, aby rodičia nemuseli dotovať prevádzku materských škôl,“ povedala doslova.

M. Radosa pripomenul, že kapacity škôlok sú neodstatočné vo všetkých častiach Petržalky.

Ľ. Farkašovská n pripomenula, že neprijatých do škôlok je dohromady 730 detí. „Už v úvahách by sme mali mať väčšie oči,“ zdôraznila Farkašovská.

Vysvetlilo sa, že neprijatých je okolo 400 detí.

12.27 – Materiál napokon poslanci vzali na vedomie.

12.30 – 12.50 – Poslanci vystúpili s interpeláciami.

12.59 – Starosta Petržalky V.Bajan uzavrel rokovanie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM