Nina Táborská Správy

Zástupcovia V4 a Japonska podpísali v hlavnom meste memorandum o vedeckej spolupráci

V rezidencii japonského veľvyslanectva v Bratislave podpísali zástupcovia inštitúcií zaoberajúcich sa vedou z krajín Vyšehradskej štvorky a Japonska Memorandum o spolupráci. Dokument má podporiť rozvoj a spoluprácu vo výskume, vývoji či inováciách. Rokovania trvali dlhé roky.

Ilustračný obrázok k článku Zástupcovia V4 a Japonska podpísali v hlavnom meste memorandum o vedeckej spolupráci
Zdroj: TASR

Podpísali ho predstavitelia Slovenskej akadémie vied, Ministerstva školstva, mládeže a telovýchovy Českej republiky, Maďarského vedeckého fondu pre výskum, Národného centra pre vedu a rozvoj v Poľsku, Japonskej agentúry pre rozvoj vedy a techniky a Medzinárodného vyšehradského fon­du.

Spoločne sa vyjadrili, že podpisom memoranda sa položil základný kameň pre vzájomné výskumné projekty a otvorili sa nové možnosti v oblasti vedeckej kooperácie.

Myšlienka nadviazať spoluprácu s japonskými vedcami vzišla podľa predsedu SAV Jaromíra Pastoreka zo slovenskej strany, pretože veda nemôže fungovať bez partnerstiev a spolupracovať s tými najlepšími z oblasti vedy je veľkou výhodou. Hoci japonská strana súhlasila s iniciatívou SR, chcela spoluprácu nadviazať aj s ostatnými krajinami V4.

„Očakávame, že sa vďaka tomuto memorandu vyselektujú z krajín Vyšehradskej štvorky a Japonska veľmi kvalitné projekty, ktoré by sa mali financovať zo všetkých strán,“ povedal Pastorek.

Výkonná riaditeľka Medzinárodného vyšehradského fondu Karla Wursterová uviedla, že ide o historickú chvíľu, pretože rokovania trvali dlhé roky.

„Najdôležitejšie bude teraz implementovať zmysluplné projekty, ktoré budú mať reálny dopad a prispejú k šíreniu a prehlbovaniu vedy v týchto krajinách,“ dodala.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM