Nina Táborská Rôzne

Zasadnutie mestských poslancov bude sprevádzať reťazový protest. Ľuďom sa nepáči predaj PKO za jedno euro

Na bratislavskom Primaciálnom námestí chystajú zajtra od 9.00 h aktivisti z občianskeho združenia Bratislava pre ľudí reťazový protest. Prekáža im, že budovy bratislavského Parku kultúry a oddychu sa mesto chystá predať spoločnosti Henbury Development, majiteľovi pozemkov pod kultúrnym stánkom.

Ilustračný obrázok k článku Zasadnutie mestských poslancov bude sprevádzať reťazový protest. Ľuďom sa nepáči predaj PKO za jedno euro
Zdroj: TASR

Firma má dve stavby kúpiť za jedno euro, každú za 50 centov. O návrhu bude rozhodovať vo štvrtok mestské zastupiteľstvo.

Podľa miestneho poslanca bratislavskej Devínskej Novej Vsi a člena OZ Bratislava pre ľudí Rastislava Tešoviča vedenie hlavného mesta sa tak chystá odpustiť 4,3 milióna eur z kúpnej ceny za pozemky pod PKO.

Čítajte viac tu: Budovy bratislavského Parku kultúry a oddychu chce mesto predať za jedno euro

„K predaju pozemkov došlo síce už na základe zmluvy z roku 2006, avšak časť kúpnej ceny má byť splatná až v roku 2016 a v prípade schválenia návrhu sa jej hlavné mesto dobrovoľne vzdá v prospech developera,“ vysvetľuje.

„Ďalší podvod v kauze PKO“

Vo zverejnenom zámere sa uvádza, že k predaju nehnuteľností má dôjsť v súvislosti s uzatvorením dohody o urovnaní všetkých vzájomných nárokov, práv a pohľadávok hlavného mesta a Henbury Development. Tešovič však tvrdí, že ide o ďalší podvod v kauze PKO.

„Sú to dve neporovnateľné veci. Kým mesto sa má vzdať reálnej a nespornej pohľadávky vo výške približne 4,3 milióna eur a reálnych existujúcich budov, druhá strana ponúka na výmenu pohľadávku, ktorá je sporná a ešte stále o jej existencii rozhodujú súdy,“ skonštatoval.

Protest na Primaciálnom námestí sa začne vo štvrtok o 9.00 h a podľa OZ Bratislava pre ľudí potrvá nepretržite do stiahnutia predaja PKO z rokovania zastupiteľstva alebo do konečného hlasovania.

Kultúrna a historická devastácia nábrežia

Občianski aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene upozorňujú mestských poslancov, že svojím hlasovaním môžu osobne prispieť ku kultúrnej a historickej devastácii nábrežia a nenávratnému zničeniu jeho hodnôt. „Bratislava tak príde nielen o svoju pamätihodnosť, ale aj o svoj majetok, keďže si bude musieť prenajímať kultúrne a spoločenské priestory za drahé peniaze. V súčasnosti sa v Európe takéto historické budovy nebúrajú, ale sa citlivo integrujú,“ tvrdia aktivisti.

Pozrite si tiež: Bratislavskí poslanci o novej podobe PKO: Originálny i ničiaci verejný záujem

Budovu PKO vlastní mesto, pozemky pod ňou však spoločnosť Henbury Development. Obe strany dnes vedú spor o platnosti zmluvy o spolupráci. Súdy rozhodovali o tom, či mestskí poslanci predajom pozemkov pod PKO rozhodli aj o zbúraní objektu a či tak mohol bývalý primátor Andrej Ďurkovský zmluvu o spolupráci pri búraní s Henbury uzavrieť bez ich súhlasu.

V rukách poslancov

Vlani v októbri bratislavský Krajský súd rozhodol, že zmluva je platná. Naznačil však, že súhlas či nesúhlas poslancov s búraním by mohol definitívne vyriešiť Najvyšší súd SR. Mesto naň v novembri minulého roku podalo dovolanie. Investor dnes vyčísľuje svoje pohľadávky voči samospráve na viac než 43 miliónov eur.

Súčasné vedenie mesta s Henbury rokovalo o budúcej podobe nábrežia, aby sa dokázali dohodnúť mimosúdne, a architekt investora tak 24. novembra verejnosti i poslancom odprezentoval návrh, kde PKO nahradil budovou planetária v tvare červenej dunajskej kvapky a mediatékou. O zachovaní kultúrneho stánku, ani len čiastočnom, sa v novej idei už nič nehovorí a z PKO majú ostať len sochy či vitráže.

Mesto uviedlo, že návrh odráža jeho požiadavky na modernú a atraktívnu alternatívu k chátrajúcemu objektu kultúrneho stánku.

„Čelíme súdnym sporom s hrozbou niekoľkomiliónových pokút a možnej nútenej správy. Keďže mesto nemá peniaze na rekonštrukciu, prevádzku a ani spätné odkúpenie pozemkov pod objektom, dospel som k názoru, že pokračovanie takéhoto stavu by viedlo k ďalšiemu chátraniu PKO, ktorý by Bratislavčania nemohli využívať,“ uviedol v novembri primátor Ivo Nesrovnal.

Práve on bol pritom ten, ktorý ešte ako poslanec mestského zastupiteľstva navrhol uznesenie za zachovanie celého PKO.

Prečítajte si tiež: Na mieste PKO možno vyrastie planetárium a druhý River Park

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM