Správy Samospráva

ZANEDBANÉ bratislavské NÁMESTIE obnovia: Pozrite sa na jeho budúcu možnú podobu

Na voľnej ploche po presunutí parkovacích miest vznikne priestor s lavičkami, zeleňou či odpadkovými košmi, pribudnúť má aj osvetlenie.

Ilustračný obrázok k článku ZANEDBANÉ bratislavské NÁMESTIE obnovia: Pozrite sa na jeho budúcu možnú podobu
Zdroj: MIB

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) vypracoval spolu s architektmi štúdiu, ako by sa mohla zmeniť východná časť Dulovho námestia v Ružinove.

Zanedbané námestie

Námestie je v súčasnosti v zanedbanom stave. Projektová dokumentácia by mala byť vypracovaná do konca roka. S revitalizáciou by sa malo začať po získaní povolení a obstaraní zhotoviteľa stavby. Predbežný rozpočet bol vyčíslený na viac ako 427 700 eur.

Pokračujeme v obnove verejných priestorov, tentoraz v Ružinove na Dulovom námestí, ktoré patrí k dôležitým centrálnym bodom štvrte. Východná časť námestia, ktorú obnovíme, bola poznačená tým, že tam bol hluchý anonymný priestor rozdelený medzi cestu a trávnik,“ skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Presunutie parkovania

Najvýraznejšou zmenou má byť presunutie existujúcich parkovacích miest k Trenčianskej ulici, mesto pritom deklaruje, že k rušeniu parkovania nedôjde. Na voľnej ploche tak vznikne priestor s lavičkami, vzrastlou zeleňou či odpadkovými košmi, pribudnúť má aj osvetlenie. Dôležitou zmenou má byť výškové zjednotenie celej plochy námestia až po parter susediacich budov, čím vznikne bezbariérový priestor.

Bezpečnosť cyklistov, ktorí sa dostávajú do kolíznych situácií s vodičmi aj chodcami, sa má zvýšiť tak, že súčasná cyklotrasa sa zjednotí do obojsmerného pruhu. Po dobudovaní električkovej trate sa zároveň súčasné autobusové zastávky na Dulovom námestí premiestnia do stredového ostrovčeka, kde vznikne spoločné nástupište pre autobusy aj električky.

Názory obyvateľov

MIB zároveň do celého procesu zapojil i miestnych obyvateľov, do participatívneho procesu sa zapojilo viac ako 900 z nich. Aj ich názory boli podkladom na vypracovanie štúdie. Za jednu z kľúčových zmien považujú výsadbu novej zelene. Privítali by tiež nový mobiliár či nočné osvetlenie, viac miesta pre peších, zlepšenie podmienok pre cyklistov a utlmenie automobilovej dopravy. Na námestí by si vedeli predstaviť konanie rôznych spoločenských alebo komunitných aktivít.

Revitalizácia východnej časti Dulovho námestia je súčasťou programu obnovy verejných priestorov Živé miesta.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM