Rôzne

Ak dekan neodstúpi, na fakulte hrozí ostrý štrajk

Zamestnanci v štrajkovej pohotovosti z FIIT STU chcú upokojenie situácie a žiadajú okamžitú rezignáciu dekana Kotuliaka.

Ilustračný obrázok k článku Ak dekan neodstúpi, na fakulte hrozí ostrý štrajk
Zdroj: TASR

Zamestnanci Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave si želajú, aby sa situácia na fakulte čo najrýchlejšie upokojila. Dúfajú, že dekan FIIT STU Ivan Kutuliak prijme kroky, ku ktorým ho vyzývajú a o ktorých s ním už niekoľko týždňov rokujú. Uviedli to v piatok vo svojom stanovisku.

Hlavná požiadavka

„Jednou z hlavných požiadaviek, ktorú od začiatku presadzujeme, je čo najrýchlejšie vyriešenie situácie na FIIT STU tak, aby sme sa opäť mohli hrdo hlásiť k fakulte a hodnotám, ktoré v minulosti reprezentovala,“ tvrdia zamestnanci v štrajkovej pohotovosti. Nemyslia si však, že cesta k vyriešeniu situácie vedie cez „kreslenie ďalších hrubých čiar – tie našu fakultu len rozdeľujú“.

Do štrajkovej pohotovosti bolo k piatku zapojených 36 zamestnancov fakulty, ktorí žiadajú okamžitú rezignáciu dekana Kotuliaka. V prípade nenaplnenia ich požiadavky sú pripravení vstúpiť 17. februára do ostrého štrajku a nezačať výučbu v letnom semestri. Túto aktivitu podporila aj časť študentov.

Výzva na odstúpenie

Vo výzve s názvom Aj naša fakulta zamestnanci žiadajú, aby dekan Kotuliak obmedzil akékoľvek ďalšie unáhlené kroky, zabezpečil spravodlivé prešetrenie situácie kontrolnými orgánmi na to určenými a vrátil sa k rozvoju fakulty a napĺňaniu programu.

Dôvodom nezhôd na fakulte boli voľby do zamestnaneckej časti Akademického senátu (AS) FIIT STU. AS STU v pondelok (3. 2.) potvrdil stanovisko predsedníctva AS FIIT STU, že voľby do zamestnaneckej časti na funkčné obdobie 2019 – 2023, ktoré sa konali 16. januára, sú neplatné. Dôvodom pre neplatnosť výsledkov volieb bol nesúlad počtu voličov vo volebnom zozname, ktorým bol vydaný hlasovací lístok, a počet odovzdaných hlasovacích lístkov.

Opakované voľby do zamestnaneckej časti AS FIIT STU, ktoré opäť organizuje AS STU, sa uskutočnia v priestoroch rektorátu STU 17. marca, potvrdil pre TASR hovorca STU Fedor Blaščák.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM