Správy Samospráva

Zameškané učivo? Petržalka má plán na leto, ktorý má pomôcť deťom aj rodičom

Samospráva Petržalky plánuje pripraviť pre školákov edukačné tábory.

Ilustračný obrázok k článku Zameškané učivo? Petržalka má plán na leto, ktorý má pomôcť deťom aj rodičom
Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom návrhu miestneho poslanca Juraja Kríža je čiastočne dobehnúť zameškanú výučbu pre deti na petržalských základných školách a zároveň pomôcť ich rodičom, ktorí v dôsledku čerpania dovoleniek, OČ-riek, prípadne zhoršenej ekonomickej situácie budú potrebovať pracovať aj v júli a auguste. Túto situáciu spôsobil koronavírus, ktorý predčasne ukončil školský rok.

Pomoc deťom aj rodičom

„Čiastočne vyriešime dva problémy – deti znovu navykneme výchovno-vzdelávaciemu procesu a tiež rodičia budú môcť aspoň čiastočne sa pracovne zaradiť. Sekundárne následky krízy si najviac odnesú domácnosti a drobní živnostníci, remeselníci, prípadne malí podnikatelia“, konštatuje Juraj Kríž.

Miestne zastupiteľstvo zámer schválilo a poslanci uložili prednostke Miestneho úradu, oddeleniu školstva, kultúry a financií, aby do 31. mája vypracovali komplexný plán realizácie týchto letných „škôl v prírode“. Má obsahovať koncepciu výchovy a vzdelávania, zabezpečenie logistiky a stravovania, ako aj vlastné kritéria výberu žiakov, keďže kapacita prirodzene nebude môcť pokryť záujem všetkých rodičov. V prípade realizácie zámeru, bude treba intenzívne prediskutovať zdravotné a hygienické podmienky s Úradom verejného zdravotníctva.

Pripravená samospráva

Do zámeru by mali byť zahrnutí najmä voľnočasoví pracovníci a pracovníci školských klubov detí, ktorí počas ostatných týždňov plnohodnotne nemohli vykonávať svoju prácu.

„Mali by sme byť pripravení, pokiaľ by ministerstvo školstva rozhodlo o výučbe aj v lete, aby sme mali nejaký materiál, ktorý v akejkoľvek forme počíta aj s touto eventualitou. Bude to malý príspevok v rámci obmedzených možností petržalskej samosprávy svojim obyvateľom v ťažkých časoch, v ideálnom prípade by sa týmto návrhom mohli inšpirovať aj iné mestá a obec“, uzatvára Juraj Kríž.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Branislav Gröhling viackrát avizoval zámer umožniť školopovinnú dochádzku aj v letných mesiacoch, Mestská časť Bratislava – Petržalka tak bude mať pripravenú organizáciu a plán letných táborov, ktoré bude realizovať buď samostatne, alebo ho v prípade potreby využije na realizáciu rozhodnutia ministerstva.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM