Andrea Mesarčíková Rôzne

Zámena pozemkov pod Pečnianskym lesom bola výhodná

Zámeny pozemkov, aké sa zrealizovali v prípade bratislavského Pečnianskeho lesa, sú podľa hovorkyne Lesov SR Veroniky Petríkovej pre podnik výhodné, keďže tak získal kvalitnejšie lesné pozemky, na ktorých sa dá hospodáriť bez žiadnych obmedzení.

„Lesy SR nie sú realitnou kanceláriou, ktorá ponúka lukratívne pozemky na zámenu, ale organizáciou, ktorá spravuje a hospodári na majetku štátu, ktorý mu bol zverený do správy a preto zámena je formou zmeny lesných pozemkov za kvalitnejšie z hľadiska hospodárenia,“ dodala na margo zámeny.
Ako objasnila Petríková, o zámenu požiadalo 5. júna 2008 bratislavské občianske združenie Človek a strom. Lesy SR výmenu 24 hektárov pod Pečnianskym lesom odobrili za približne rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke, ktorých hodnota je spolu s lesnými porastmi o asi 7500 eur vyššia. Výmenu muselo ešte odobriť ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré tak urobilo 19. novembra 2009. Podľa Petríkovej pozemky, ktoré takto Lesy SR získali, sú kvalitnejšie a došlo tak aj k sceleniu majetku vo vlastníctve štátu. Nevýhody pozemkov pod Pečnianskym lesom mali spočívať v tom, že je to zátopová oblasť a že územie slúži ako lesopark.
Denník Pravda vo štvrtok 8. júla informoval, že v poslednej chvíli po parlamentných voľbách sa štát vzdáva lukratívneho územia v Bratislave. „Získať ho má neznáme občianske združenie Človek a strom,“ uviedol denník. Štátny podnik Lesy SR totiž uskutočňuje prevod 24 hektárov lesných pozemkov v Petržalke. Ide o časť Pečnianskeho lesa na pravom brehu Dunaja medzi Novým mostom a mostom Lafranconi.
Cieľom združenia Človek a strom je vytvoriť v Pečnianskom lese relaxačnú zónu pre Bratislavčanov, reagoval jeho predseda Andrej Šošoka. „Predpokladá to len minimálne zásahy do chráneného územia vo forme vytvorenia chodníkov, lavičiek, možností na grilovanie či prechádzky so psom.“ Zdôraznil, že Človek a strom nie je profesionálne, ale „dobrovoľné združenie osôb, ktoré chcú urobiť niečo pre dobrú vec popri svojej stálej práci“. Cieľom je podľa neho zabrániť, aby na mieste lesa na pravom brehu Dunaja „vyrástla“ nákupná alebo obytná zóna.
Pečniansky les je jedným zo záplavových území, ktoré sú dôležité pri ochrane Bratislavy pred povodňami. V prípade zmeny na stavebné pozemky by hodnota parciel mohla predstavovať niekoľko desiatok miliónov eur.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM