Správy

„Zakliata“ časť Sadu Janka Kráľa: Čo plánuje mesto v budove bývalého erotického klubu?

Keď tam bol erotický salón, žiadna mamička sa tam s deťmi v okolí nehrala. Tento objekt je dlhodobým šrámom celej Petržalky, poznamenal petržalský starosta.

Ilustračný obrázok k článku „Zakliata“ časť Sadu Janka Kráľa: Čo plánuje mesto v budove bývalého erotického klubu?
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Bratislava prostredníctvom svojej spoločnosti KSP kúpilo od firmy Alvexa za 1,4 milióna eur bez DPH budovu v Sade Janka Kráľa, v ktorej sídlil v minulosti erotický klub. Vyplýva to zo zverejnenej kúpnej zmluvy.

Niekoľkomesačné vyjednávanie

KSP je už aj evidovaný ako vlastník nehnuteľnosti vo výpise z listu vlastníctva. Stav budovy, ktorá je v blízkosti Mosta SNP, si podľa zmluvy vyžaduje kompletnú rekonštrukciu.

Kúpu nehnuteľnosti schválili bratislavskí mestskí poslanci koncom marca. Primátor Bratislavy Matúš Vallo označil vtedy túto kúpu za historickú možnosť získať objekt a jeho okolie späť pod kontrolu mesta. „Je tu dilema, aká je reálna hodnota tejto budovy. S majiteľmi bývalého erotického klubu sme vyjednávali niekoľko mesiacov. Predstava o sume bola iná. S majiteľmi sme už však na tejto cene dohodnutí, nižšie sa ísť nedalo,“ skonštatoval Vallo.

Zakliata časť parku

Tvrdí však, že kúpou sa majú napraviť krivdy z minulosti a ukončiť akási agónia. „Táto budova je o nejakej nálade, ktorú vytvára v tomto kúte Sadu Janka Kráľa. Keď tam bol erotický masážny salón, žiadna mamička sa tam s deťmi v okolí nehrala. Celá tá časť sadu bola akoby zakliata,“ spresnil primátor.

Mesto po získaní budovy avizuje jej základnú rekonštrukciu a chce ďalej plánovať, ako ju do budúcna využiť. Primátor v marci hovoril o možnosti gastroprevádzky či zázemia pre kultúrne aktivity. „Nič divoké a veľké,“ poznamenal.

Šrám celej Petržalky

Ján Hrčka, starosta bratislavskej Petržalky, kde sa Sad Janka Kráľa nachádza, na jar uviedol, že súdnoznalecká cena budovy sa pohybuje na úrovni okolo 600-tisíc eur. „Tento objekt je však dlhodobým šrámom celej Petržalky a Sadu Janka Kráľa,“ povedal s tým, že z dlhodobého hľadiska sa táto kúpa oplatí a o 20 rokov môže mať budova takú hodnotu, za akú ju v súčasnosti mesto kúpilo. Hrčka zároveň deklaroval ochotu Petržalky prispieť na kúpu, prípadne na rekonštrukciu objektu.

Sad Janka Kráľa s priľahlým nábrežím Dunaja je národnou kultúrnou pamiatkou chránenou zákonom o ochrane pamiatkového fondu. Hlavnou podnikateľskou aktivitou bratislavskej mestskej spoločnosti KSP je prenájom nehnuteľností spolu s poskytovaním s tým súvisiacich služieb.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM