Správy

HANBA Petržalky by mohla byť minulosťou: Chátrajúci skelet Domina dostal zelenú

Bratislava vydala súhlasné stanovisko k novému návrhu projektu Nové Domino. V ňom došlo k zmene pri odstupe od existujúcich bytových domov, počte podlaží i počte bytov.

Ilustračný obrázok k článku HANBA Petržalky by mohla byť minulosťou: Chátrajúci skelet Domina dostal zelenú
6
Galéria
Zdroj: Subcentro / VI Group

Dlhoročne rozostavaný skelet projektu Domino na Jasovskej ulici v bratislavskej Petržalke, ktorý mnohí označujú za jeden z najkontrover­znejších realitných projektov v mestskej časti, by sa mohol stať minulosťou.

Nové Domino

Hlavné mesto prednedávnom vydalo súhlasné stanovisko k novému návrhu projektu Nové Domino. Primátor Bratislavy Matúš Vallo hovorí o dosiahnutí najlepšieho možného kompromisu, odmietnutie upraveného projektu by riešenie definitívne oddialilo.

„Medzi obyvateľmi Jasovskej sa asi ťažko nájde niekto, kto je z nového projektu nadšený. Je to pochopiteľné. Tiež je však jasné, že situáciu, kde vo verejnom priestore pretrvávali skelety starého kontroverzného projektu, by bolo nutné definitívne vyriešiť,“ skonštatoval primátor Vallo na sociálnej sieti.

Developer podľa neho pochopil, že mesto striktne trvá na zákonných pravidlách, preto predložil nový projekt. V porovnaní s predchádzajúcim došlo k zmene pri odstupe od existujúcich bytových domov, počte podlaží i počte bytov, čím je podľa primátora v súlade s územným plánom.

„Priniesol tiež dostatočné ústupky zo strany developera tak, aby nová výstavba minimalizovala dosahy na kvalitu života obyvateľov existujúcich bytoviek,“ poznamenal Vallo. Návrh mestská samospráva prediskutovala v júni s obyvateľmi.

Článok pokračuje pod vizualizáciou.

Nové Domino - vezria 2018
Nové Domino - vezria 2018 / Zdroj: Subcentro / VI Group

Roky chátrajúci skelet

Aktuálne je tak rad na strane mestskej časti a jej stavebného úradu. Vydanie súhlasného stanoviska hlavného mesta však investorská spoločnosť Subcentro vníma pozitívne. „Legislatívne by sme všetkými potrebnými povoleniami mohli disponovať do konca tohto roka a následne by sme sa pustili do realizácie samotnej stavby,“ uviedli konatelia spoločnosti.

Investor však nie úplne súhlasí s vyhláseniami, že projekt nebol doteraz v súlade s územným plánom. Je presvedčený, že „de facto“ bol, keďže sa k nemu viazalo kladné stanovisko hlavného mesta z roku 2008. „Po ňom však nasledovalo niekoľko zlých administratívnych rozhodnutí a pochybení, čoho dôsledkom je osem rokov rozostavaný a chátrajúci skelet,“ podotkla spoločnosť.

Úpravy premietnutí do súčasného projektu považuje za ústretový krok primárne smerom k obyvateľom susediaceho bytového domu. Toto riešenie považuje za prijateľný kompromis všetkých strán ako najlepšiu možnú alternatívu.

Nespokojní obyvatelia

Projekt Domina získal súhlasné záväzné stanovisko mesta v roku 2008 a v roku 2011 mestská časť tomuto projektu vydala stavebné povolenie. Obyvatelia priľahlých bytoviek sa voči projektu ohradili, stavba bola následne zastavená.

Investor ponúkol niekoľko upravených návrhov projektu. Mesto vyhodnotilo, že projekt, ktorý bol na stole v 2019, nebol v súlade s územným plánom a vydalo nesúhlasné záväzné stanovisko. Pozemok patrí developerovi.

titulný obrázok – aktuálna verzia projektu

Prečítajte si aj

Silná Bratislava sa musí vedieť vysporiadať aj s nevďačnými dedičstvami spôsobom, ktorý je najviac v prospech...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Thursday, August 26, 2021

Súčasný stav (2021):

Kontroverzný projekt Domino v Petržalke
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM