Rôzne

Základná škola v Stupave má problém s kapacitou: Hrozí dvojzmenná prevádzka

V základnej škole sa problém s kapacitou stáva urgentným. Dôvodom je nedostatok miesta pre stále narastajúci počet detí.

Ilustračný obrázok k článku Základná škola v Stupave má problém s kapacitou: Hrozí dvojzmenná prevádzka
Zdroj: Facebook

Žiakom ZŠ kpt. J. Nálepku v Stupave hrozí dvojzmenná prevádzka, taktiež i obmedzenie počtu stravníkov v školskej jedálni. „Dôvodom je nedostatok miesta pre stále narastajúci počet detí,“ ozrejmil primátor Stupavy Roman Maroš na utorkovej tlačovej konferencii.

Potrebná nadstavba

Takmer presne pred rokom, v polovici marca 2017 v Stupave slávnostne otvárali modulovú prístavbu s ôsmimi triedami, ktorá rozšírila kapacity ZŠ. Primátor Stupavy však už vtedy upozornil, že nejde o definitívne vyriešenie problému a naznačil nevyhnutnú nadstavbu modulovej školy – poukázal pritom na dynamický nárast obyvateľov i detí v meste.

Mesto preto podľa jeho slov začalo v roku 2017 s prípravou podkladov pre riešenie situácie. „Momentálne máme vypracované projektové dokumentácie v sume 700-tisíc eur na nadstavbu modulovej školy a rozšírenie kapacít školskej jedálne,“ informoval Maroš.

Obe investičné aktivity zaradilo vedenie mesta do návrhu rozpočtu na rok 2018. Navrhlo tiež možnosti získať potrebné finančné prostriedky, a to buď navýšenie miestnych daní, prípadne čerpanie úveru vo výške 500-tisíc eur na prekrytie väčšej časti potrebných financií. „Žiaľ, už dvakrát nebol rozpočet prijatý, mesto je v súčasnosti v rozpočtovom provizóriu a zo strany poslancov necíti mesto snahu konštruktívne riešiť danú situáciu prostredníctvom vlastných vecných návrhov,“ uviedol primátor Stupavy Roman Maroš.

Iný názor má poslanec stupavského MsZ Štefan Haulík. Návrh rozpočtu, ktorý pripravilo vedenie mesta, označil za nezákonný, bez potrebného krytia plánovaných výdavkov. V prípade možnosti čerpať úver zasa poukázal na to, že takúto možnosť nesprevádzal materiál k schváleniu bankovej pôžičky, preto ho zastupiteľstvo ani nemohlo schváliť. Haulík tiež vyčíta prehnané sumy v niektorých výdavkových kapitolách, napríklad na organizáciu kultúry v meste. Riešenie kapacít ZŠ vidí poslanec v postupnom procese, rešpektujúcom finančné zdroje mesta. „V roku 2018 by išlo o rozšírenie kapacít jedálne, v ďalšom období bude potrebné vyčleniť peniaze na nadstavbu modulovej školy,“ uviedol Haulík.

Chýba 6 tried

Do stupavskej ZŠ chodí v súčasnosti 1096 žiakov, rozdelení sú do 45 tried, podľa riaditeľky ZŠ Bohdany Cibuľovej sú všetky maximálne naplnené. Pri naplnení predpokladaného počtu prvákov od nového školského roka, bude v septembri škole chýbať päť až šesť tried. „Ak v najbližšom období jedného-dvoch rokov nepríde k rozširovaniu priestorov, bude dvojzmenná prevádzka, ale aj obmedzenie počtu stravníkov i činnosti školského klubu nevyhnutná,“ uviedla Cibuľová.

Vedúci oddelenia vnútornej a všeobecnej správy MsÚ v Stupave Pavol Baxa naznačil, že demografický vývoj v najbližších rokoch a trend rozširovania Stupavy si vyžiada do školského roka 2023/24 až približne 16 nových tried ZŠ. „Nadstavbou získame priestor na dva roky, potom bude musieť prísť k principiálnemu riešeniu, či už k ďalšej nadstavbe, alebo výstavba úplne inej školy, čo je však úloha nesplniteľná v súčasných rozpočtových možnostiach mesta,“ upozornil Baxa.

Podľa poslanca Haulíka je potrebné urobiť statický posudok existujúcej školskej budovy a preveriť možnosť nadstavovať celé jedno poschodie s možnou kapacitou 15–16 tried. Je však presvedčený, že problém je potrebné riešiť aj formou územných regulatívov. „Treba okamžite prijať opatrenia na zastavenie neúmerného rozširovania mesta,“ zdôraznil. Súčasný trend totiž podľa neho nerešpektuje možnosti dopravnej i spoločenskej infraštruktúry v Stupave.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM