Správy Samospráva

Záhorská Bystrica chce novú autobusovú linku. Mesto má však zásadnú podmienku

Autobus č. 37 obyvateľom Záhorskej Bystrice už zjavne nepostačuje. Starosta mestskej časti chce preto zriadiť novú linku do Dúbravky. Podarí sa mu to?

Ilustračný obrázok k článku Záhorská Bystrica chce novú autobusovú linku. Mesto má však zásadnú podmienku
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Záhorská Bystrica

Záhorská Bystrica má od svojho začlenia k hlavnému mestu iba jedno priame dopravné spojenie s centrom mesta. To, samozrejme, nemôže stačiť, keďže počet obyvateľov mestskej časti stúpol za ten čas na trojnásobok.

Starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa z tohto dôvodu už niekoľkokrát žiadal hlavné mesto o zriadenie novej autobusovej linky smerom do Dúbravky a Karlovej Vsi. Mesto však naďalej trvá na tom, že zriadenie novej linky a jej prevádzkovanie je možné len pri finančnej spoluúčasti mestskej časti.

Potrebná linka

Nutnosť novej linky odôvodňuje starosta Krúpa tým, že Záhorská Bystrica patrí k najdynamickejšie rozvíjajúcim sa mestským častiam Bratislavy. Nové developerské projekty predznamenávajú ďalší nárast počtu obyvateľov, a tým aj potrebu rozšírenia verejnej dopravy.

Nová linka by pomohla aj žiakom a mládeži, ktoré sa denne potrebujú dopraviť do škôl v Dúbravke a Karlovej Vsi. „Aktuálny stav prepojenia mestskej časti nezodpovedá potrebám jej obyvateľom a prináša cestujúcim množstvo praktických a logistických komplikácií,“ píše Jozef Krúpa v liste primátorovi Bratislavy Ivovi Nesrovnalovi.

Starosta chce autobus od septembra

Jozef Krúpa upozorňuje aj na fakt, že obyvatelia Záhorskej Bystrice prispeli v roku 2016 do mestskej pokladne z výnosu dane fyzických osôb a dane z nehnuteľností sumou 1 470 582 eur. Zároveň podľa prepočtov Dopravného podniku Bratislava by zriadenie novej linky v trasovaní Záhorská Bystrica – Strmé vŕšky – Bory Mall – Dúbravka by predstavovalo ročné náklady približne 100-tisíc eur.

„Požiadavku na finančnú spoluúčasť preto považujem za neopodstatnenú,“ povedal Krúpa s tým, že magistrát žiada o zohľadnenie spomínaných skutočností a chce, aby nová linka začala fungovať od školského roka 2017/2018.

Ilustračný obrázok

Zmena dopravného značenia v Záhorskej Bystrici
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Záhorská Bystrica
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM