Rôzne

Záhorácky slovník by nemal chýbať v žiadnej domácej knižnici na Záhorí

Spomínate si na prvé vydanie Záhoráckeho slovníka? Že je už nedostupné? Nevadí, na svete je jeho reedícia a od toho istého autora!

Ilustračný obrázok k článku Záhorácky slovník by nemal chýbať v žiadnej domácej knižnici na Záhorí
Zdroj: malacky.sk

Viete, čo je perpétr? Koho môžeme označiť slovom roskolínek? Dali by ste si knofel? Aj tieto slovíčka nájdete v Záhoráckom slovníku Konštantína Palkoviča.

Ilustrovaný slovník

Prvé vydanie Záhoráckeho slovníka (1997) je už pre bežného čitateľa nedostupné. Na svete je však jeho reedícia od toho istého autora. Slávnostne bola pokrstená na 2. medzinárodnej konferencii o Mackovi 14. októbra v Kultúrním domečku.

„Mestu sa podarilo od dedičov pána Palkoviča nezištne získať autorské práva. Z prvého vydania sa nezachovala elektronická verzia, takže pôvodná kniha sa prácne skenovala a digitalizovala,“ uvádza portál ozahori.sk. Druhé vydanie 270-stranovej publikácie je doplnené o ilustrácie.

Návrh na znovuvydanie Záhoráckeho slovníka iniciovala Komisia pre kultúru a cestovný ruch pri MsZ Malacky. „Ako prirodzené centrum Záhoria sme považovali za svoju povinnosť byť takto v reálnom i symbolickom zmysle ochrancami nášho jazyka. Za túto možnosť a dôveru ďakujeme predovšetkým dedičom autorských práv na toto dielo, ktorí nám ich nezištne poskytli,“ píše sa v predhovore.

Záhorácky slovník si môžete zakúpiť v Turisticko-informačnej kancelárii v Malackách (Mestské centrum kultúry, Záhorácka 1919) za 12 eur.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM