Rôzne Správy

Zahoďte starosti a hýbte sa! Aj vy si môžete zatancovať po boku seriálovej hviezdy

Tanec, rytmus, temperament. Zasvätení hovoria, že neexistuje lepší spôsob, ako žiť zdravo a spokojne. Vyskúšajte recept na šťastný život bez stresu.

Ilustračný obrázok k článku Zahoďte starosti a hýbte sa! Aj vy si môžete zatancovať po boku seriálovej hviezdy
5
Galéria
Zdroj: zumbaruzinov.sk

Každý by chcel príjemný a naplnený život, no realita všedných dní je skôr o strese, naháňaní sa a problémoch. Ako dosiahnuť vytúženú rovnováhu, ako mať prácu, rodinu, ale aj zábavu, zdravie a skvelých kamarátov? Treba vyskúšať terapiu tancom!

Dávno vymyslené

Terapia tancom nie je žiadna novinka, naopak, je to dobre prepracovaná a preskúmaná psychologická disciplína. Efekt, ktorý terapia prináša, sa dá dosiahnuť napríklad na tanečných skupinových cvičeniach – dokonalé pozdvihnutie tela aj ducha, vylepšenie kondície, nálady, odolnosti voči stresu, formovanie postavy, uvoľnenie a zároveň posilnenie svalov, myslenia aj pamäti… Zbohom preplnené fitnes centrá, zbohom osamelý beh, ideme tancovať!

S chuťou exotiky

Spojenie hudby a kvalitného fitnes tréningu ponúka zumba fitness, kuduro a reggaeton. „Áno, to sú dokonalé tance na skupinové cvičenia,“ nadšene súhlasí lektorka Dee z latino klubu na Prievozskej ulici v Bratislave. „Netreba vedieť tancovať, netreba poznať kroky, netreba mať kondičku, stačí opakovať po inštruktorovi a nechať sa viesť hudbou. Problémy, ktoré vás ťažili, sú zrazu preč, vy ste spotená, ale šťastná, plná energie a endorfínov, dokonale uvoľnená,“ usmieva sa.

Aj ľudia v tanečnej sále v bratislavskom Ružinove sú vysmiati. Zväčša ženy rôzneho veku, s rôznymi postavami, rôznym postavením v práci, doma, v rodine, občas nejaký muž. Všetkých spája chuť robiť niečo dobré pre seba, svoje telá a duše.

Zumba vznikla omylom

Dnes všadeprítomná zumba sa nechtiac zrodila na hodine aerobiku. Stalo sa to tak, že kolumbijský fitnes tréner a choreograf Alberto „Beto“ Perez prišiel predcvičovať na hodinu bez kazety s vhodnými pesničkami. Preto musel improvizovať na rôzne skladby, ktoré boli naporúdzi. Lekcia však neskončila katastrofou, ako sa Alberto obával, naopak, bola nezvyčajne zábavná a ľudia ju chceli znova a znova. Zo zumby sa stal životný štýl a poznajú ju na celom svete.

„Každý by mal zumbu zažiť na vlastnej koži, iba tak naozaj pochopí, aká je to vzrušujúca zábava,“ pozýva na tanec atraktívny inštruktor fitness zumby Eliér. Má pravdu, na zumbe nie je čas na nudu, žiadna ďalšia hodina sa nepodobá tej predchádzajúcej, pretože sa vždy učia nové kroky a stále sa mení hudba.

„Nielen hudba, ale aj rytmus,“ zdôrazňuje Eliér. „Zumba je aeróbne cvičenie na hudbu. Rýchla strieda pomalú, jeden tanečný štýl obmieňa druhý. Na zumbe sa nedá nudiť, pretože vás pohltí salsa, merenge, hip-hop, ča-ča-ča, samba a ďalšie štýly. Naozaj sa to ťažko opisuje, oveľa lepšie je aspoň raz to zažiť!“

Zdroj: zumbaruzinov.sk

Cvičí aj sestrička z Ordinácie v ružovej záhrade

Na terapiu tancom prisahá aj exotická Mara Lukama. Pochádza z Angoly, no väčšina z nás ju pozná ako krásnu sestričku z Ordinácie v ružovej záhrade. „Tanec mi doslova zmenil život. Hoci som odmala robila nejaký šport, vždy som si zároveň pripadala trochu disproporčná. Buď som sa trápila veľkým zadkom, alebo príliš silnými ramenami, alebo tukom obalenými stehnami. Všetko sa zmenilo a krásne vytvarovalo, keď som začala pravidelne tancovať kuduro – duro a kizombu,“ spomína dnes už lektorka spomínaného tanečného štýlu.

Dokonalý zadok

„Africká hudba je svojská, niekomu môže pripadať tvrdá, ale keď sa započúva do rytmu a do slov, zistí, že je nesmierne očarujúca. Mne určite počarila,“ usmieva sa Mara, dlhonohá tanečnica s dokonalým telom. Mimochodom, vedeli ste, že slovo kuduro, čo je africký hudobný a tanečný štýl, v preklade znamená dokonalý zadok?

„Podľa mňa neexistuje radostnejší a príjemnejší spôsob chudnutia alebo vlastne žitia ako takého, než je život s kuduro. Vďaka nemu každý získa také tanečné a pohybové zručnosti, o akých ani nesníval. Na každej lekcii sa naučí zaujímavú mini choreografiu a rytmická hudba ho úplne pohltí. Len tak mimochodom si po pár lekciách všimne, ako jeho postava naberá dokonalé tvary.“ Lektorka Mara opisuje efekt tanečných hodín kuduro – duro tak lákavo, že to chce človek hneď vyskúšať.

Ak vás predchádzajúce riadky nalákali na pohyb a máte chuť vyskúšať radosť zo života v podobe tanca, viac sa dozviete TU.

Zumba Ružinov
5
Galéria
Zdroj: zumbaruzinov.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM