Rôzne

Začiatkom roka 2017 by sa mali kreatívci sťahovať do nových priestorov

Bývalú strednú odbornú školu chemickú na Račianskej ulici v Novom Meste obývajú kreatívci už pomaly tri mesiace. Za ten čas odviedli kus dobrej práce.

Ilustračný obrázok k článku Začiatkom roka 2017 by sa mali kreatívci sťahovať do nových priestorov
12
Galéria
Zdroj: Nadácia Cvernovka

Tvorivá komunita z bývalej Cvernovky už od leta maká, aby zo stredoškolského internátu na Račianskej ulici v Bratislave vybudovala nové kreatívne centrum.

Práce budú pokračovať bez dobrovoľníkov

Budovu už opustili tony starého nábytku a zariadenia z chemických laboratórií aj staré sanitárne vybavenie. Počas celého leta pomáhali v rámci pravidelne organizovaných brigád aj dobrovoľníci. „Práce na rekonštrukcii budovy školy budú pokračovať najbližšie mesiace s profesionálnymi tímami a stavebnými firmami, takže s dobrovoľníkmi na stavbe už nerátame,“ informoval Bratislava24.sk Braňo Čavoj, správca Nadácie Cvernovka.

„Ateliéry si adaptujú svoje priestory vo svojej réžii, ale týka sa to iba finalizačných prác – nové podlahy, oprava stien, vybudovanie elektrických rozvodov. Nadácia zabezpečuje v jednotlivých priestoroch prívod elektrickej prípojky, rekonštrukciu dažďových zvodov, sanáciu plesnivých stien, nevyhnutnú opravu poškodených podláh a stien a, samozrejme, rekonštrukciu spoločných priestorov a inžinierskych sietí,“ priblížil stav aktuálnych prác Čavoj.

Brigády plánuje nadácia organizovať asi najskôr na jar budúceho roka. Budú sa týkať najmä revitalizácie a prevádzky areálu so zeleným parkom.

Prví v kraji

Posledné týždne prebiehalo hlasovanie o grant od Nadácie VÚB. „Podľa všetkého sme skončili prví v Bratislavskom kraji a druhí v celoslovenskom meradle,“ teší sa z výsledku správca nadácie.

Predkolaudácia budovy sa podľa predbežných odhadov presúva z pôvodne odhadovej polovice decembra na január budúceho roka. Na Račianskej ulici by tak čoskoro mal vzniknúť multidisciplinárny komunitný projekt. Zastrešovať by mal rôznych umelcov, od výtvarníkov, cez dizajnérov, architektov, programátorov či vývojárov.

Priestory školy majú „cvernovkári“ prenajaté od Bratislavského samosprávneho kraja na 25 rokov.

Cvernovkári napredujú
12
Galéria
Zdroj: Nadácia Cvernovka
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM