Rôzne

Začali sa práce na rozhľadni Veľká Homola. Úžasným výhľadom sa pokocháme už v októbri

Rozhľadňa ponúkala turistom nádherný výhľad dlhých 16 rokov. V roku 2016 doslúžila a rozobrali ju. Momentálne na Veľkej Homoli vyrastá nová rozhľadňa.

Ilustračný obrázok k článku Začali sa práce na rozhľadni Veľká Homola. Úžasným výhľadom sa pokocháme už v októbri
17
Galéria
Zdroj: Malé Karpaty FB

Rozhľadňa na Veľkej Homoli ponúkala nádherný výhľad dlhých 16 rokov. V septembri v roku 2016 ju však museli pre zlý technický stav a narušenú statiku uzatvoriť a demontovať. Turisti ale nemusia byť smutní. Práce na novej rozhľadni sa začali pred pár týždňami a už v októbri tohto roka by sme sa mohli opäť kochať úchvatnou panorámou.

Široko ďaleko

Veľká Homoľa je 709 metrov vysoký kopec, ktorý leží v Malých Karpatoch neďaleko mesta Modra. 20-metrová drevená rozhľadňa sa na jeho vrchu týčila už od roku 2001. Z jej najvrchnejšej plošiny ste pri priaznivých podmienkach mohli dovidieť až do rakúskych Álp. Pri ideálnej viditeľnosti sa pred vami rozprestrela panoráma Malých Karpát, Podunajská nížina, Biele Karpaty, Považský Inovec, Strážovské vrchy, Vtáčnik, Veľká Fatra, Pohronský Inovec, Východné Alpy v Rakúsku, Pavlovské vrchy a dokonca aj Chřiby na Morave.

V dávnej minulosti – v roku 1894 na spomínanom kopci prvú turistickú rozhľadňu vybudoval Modranský turistický spolok.

Nová veža bude riešená ako kombinácia drevených konštrukčných prvkov a oceľových styčníkov, ktoré zvýšia odolnosť a trvácnosť najviac namáhaných spojov konštrukcie. "Všetky oceľové prvky budú chránené proti korózii po celú dobu životnosti konštrukcie. Maximum oceľových prvkov bude mať povrchovú úpravu žiarovým zinkovaním,“ uvádza hlavný projektant Peter Lényi na webovej stránke mesta Modra.

Na najvrchnejšiu plošinu výhliadkovej veže sa dostanete po zdolaní 6 poschodí, ktoré sú prepojené štvorramenným dreveným schodiskom ukotveným do nosných konštrukcií po vonkajšom a vnútornom obvode veže.

Prispieť môže každý

Nová turistická rozhľadňa by mala stáť 119 673 eur vrátane DPH. Na stavbu prispeje aj Bratislavský samosprávny kraj sumou 58 640 eur a mesto Modra a Pezinok pridajú rovnakú sumu – 30 516 eur. Prostriedky na výstavbu novej rozhľadne sa mesto Modra pokúša získať aj prostredníctvom dobrovoľnej zbierky. Až do konca roka 2018 môže každý ľubovoľnou čiastkou prispieť k vybudovaniu turistickej rozhľadne. Viac informácií TU.

Veľká Homoľa - práce na novej rozhľadni
17
Galéria
Zdroj: Malé Karpaty FB
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM