Recept na dnes

Zabudnite na marinády: Šéfkuchár Ivan Rusina radí, ako zažiariť pri grile

Letné prázdniny sú každoročne spojené so začiatkom grilovacej sezóny. Ešte pred tým ako si začne plánovať barbecue (opekačku, grilovačku), prečítajte si pár dobrých rád od známeho kuchára Ivana Rusinu.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnite na marinády: Šéfkuchár Ivan Rusina radí, ako zažiariť pri grile
Zdroj: Dnes24.sk

Letné grilovačky sú tradičnou súčasťou každých letných prázdnin. Na chutných jedlách si pochutnávate spoločne s celou rodinou, ako aj s priateľmi. Grilovanie je však zároveň poriadna veda. Na to, aby ste sa medzi kamarátmi stali obľúbeným grill majstrom, potrebujete skúsenosti ako aj trefné nápady s prípravou a dochutením jedál.

O tom, že leto a grilovanie patria k sebe, je presvedčený aj kuchár Ivan Rusina, ktorý počas prázdninových dní strávi pri rozpálených uhlíkoch desiatky hodín. „Pri grile strávim počas leta rozhodne veľmi veľa času. Keď mám viac voľna, tak niečo dobré pripravím pre rodinu a známych. Okrem toho robím aj rôzne kurzy na grilovanie, kde sa snažím čo to naučiť úplných laikov,“ zhodnotil Rusina.

Správny výber mäsa

Na to, aby ste si na jedlách z grilu pochutnali, netreba podceniť správny výber mäsa. „Dôležité je vybrať vhodné mäso na grilovanie. V samej podstate ugrilujete každé. Ak sa chcete zamerať na kvalitu a chuť, tak rozhodne treba vyberať mäso, ktoré je šťavnaté a mäkké,“ upozorňuje Rusina.

Marinády nahraďte dipom

Väčšia ľudí používa pri grilovaní rôzne marinády, ktorými sa snaží čo najlepšie dochutiť pripravované potraviny na grile. Rusina odporúča v dochucovaní experimentovať. Skúsený kuchár marinády nahradzuje radšej dipom.

,,Ja prioritne používam soľ a korenie. Marináda zbytočne horí na grile. Skôr pri konzumácii uprednostním dip a omáčky,“ vysvetlil.

Netradičné kombinácie

S grilovaním je predovšetkým spojené mäso, no netreba zabúdať ani na zeleninu. Tá skvele dokáže odľahčiť jedálny lístok a zároveň pridá do stravy dôležité vitamíny. „Zelenina určite patrí ku grilu. Tak ako mäso, tak aj veci zo záhradky majú svoj postup, ako ich správne pripraviť. Zeleninu sa snažíme grilovať krátko na silnej teplote. Dôležité je soliť až na záver, aby nám zelenina nepustila šťavu,“ prezradil cenné rady kuchár Ivan Rusina.

Podľa známeho kuchára sa nemusíme vôbec báť netradičných kombinácii. „Pri grilovaní sa dajú dobre kombinovať sladké veci s chilli. Napríklad ovocie zmiešame s ochuteným chilli,“ dodal na záver.

Všetky potrebné suroviny kúpite v reťazci Kaufland.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Kaufland
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM