Samospráva

Za svoj byt či dom v Bratislave si zaplatíme o 30 percent vyššiu daň

Daň z nehnuteľností v Bratislave sa od nového roka zvýši. Rozhodli o tom dnes mestskí poslanci po vyše štvorhodinovom rokovaní.

Ilustračný obrázok k článku Za svoj byt či dom v Bratislave si zaplatíme o 30 percent vyššiu daň
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Obyvatelia hlavného mesta zaplatia o 30 percent vyššiu daň z nehnuteľnosti za svoj byt. Pri stavebných pozemkoch sa daň zvýši až o 150 percent.

Pri stavbách na pôdohospodársku produkciu vzrastie o 50 percent, pri stavbách na bývanie sa daň zvýši o 30 percent, pri chatách i garážach o 10 percent a pri ostatných stavbách, napríklad budovách ministerstiev, o 50 percent. Do mestskej pokladnice to má priniesť okolo osem miliónov eur.

Aktuálne za 67 metrov štvorcových predstavuje priemerná ročná daň zhruba 27 eur. Po zmene by to bolo 35 eur. Pri domoch je aktuálne za 120 metrov štvorcových priemerná ročná daň približne 66 eur.

Po zmene by bola na úrovni 86 eur. Bratislavčania by tak pri bytoch zaplatili o 0,66 eura a pri domoch o približne 1,70 eura mesačne viac.

Zvýšené financie investujeme

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že daň z nehnuteľností je najväčší príjem hlavného mesta, ktorý vie samospráva priamo ovplyvniť. Ročne táto daň predstavuje pre Bratislavu približne 55 miliónov eur.

Zvýšenie dane z nehnuteľností zdôvodnil nízkou úrovňou financovania zo strany štátu, obmedzenosťou čerpania eurofondov či vysokou mierou solidarity so zvyškom krajiny.

„Vieme presne, kam tie zvýšené financie investujeme, a to do ciest, čistoty, zelene a na poslanecké priority,“ vysvetlil Nesrovnal.

Zároveň pripomenul, že polovica z celkového výberu dane z nehnuteľností ide mestským častiam. Zo sumy okolo osem miliónov eur by tak podľa neho išli zhruba štyri milióny eur mestským častiam. Na opravu ciest by mesto ročne investovalo okolo tri milióny, na starostlivosť o zeleň 550-tisíc eur a na priority mestských poslancov 450-tisíc eur.

Zníženie vekovej hranice

V súlade so zákonom dnes poslanci schválili zníženie vekovej hranice oslobodenia od dane na stavby na bývanie a byty na vek nad 65 rokov. Doterajšie zníženie dane o 50 percent na stavby na bývanie a byty pre obyvateľov starších ako 65 rokov sa po novom poskytne vo výške 60 percent.

Zo zníženia dane z pozemkov o 50 percent pre fyzické osoby staršie ako 70 rokov sa vypustili stavebné pozemky.

Časť poslancov však primátorovi vyčítala, že tento návrh bol predložený na poslednú chvíľu a neprebehla o ňom rozsiahlejšia diskusia. Podľa nich by bolo lepšie, ak by sa o zvyšovaní dane z nehnuteľností rozhodovalo až na jeseň.

Primátor Nesrovnal minulý rok najskôr pripravil návrh na 100-percentné zvýšenie dane z nehnuteľností v niektorých kategóriách. Po vlne kritiky ho však upravil na 70-percentné zvýšenie pre byty a domy, pri stavebných pozemkoch však percentá pridal.

Tento návrh ale minulý rok do zastupiteľstva predložený nebol, podľa primátora z politických dôvodov. Tie vraj pominuli, a preto chcel, aby sa táto téma vyriešila na júnovom rokovaní mestských poslancov.

Čítajte aj: Porovnanie cien nehnuteľností: Byty a domy v Bratislavskom kraji sú trojnásobne drahšie ako v Nitrianskom

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM