Správy

Za analýzu projektu Národného futbalového štadióna zaplatí ministerstvo školstva poradcovi vyše 800-tisíc eur

Ministerstvo školstva už zverejnilo zmluvu s audítorskou spoločnosťou KPMG, ktorá má vypracovať analýzu k projektu Národného futbalového štadióna. Rezort školstva za služby audítorskej firme zaplatí 803.990,40 eura s DPH.

Ilustračný obrázok k článku Za analýzu projektu Národného futbalového štadióna zaplatí ministerstvo školstva poradcovi vyše 800-tisíc eur
Zdroj: TASR

Zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv vyplýva, že audítorská firma by mala napríklad komplexne zhodnotiť súčasný stav a doterajšie aktivity v rámci projektu NFŠ, či posúdiť možnosti hospodárenia a odporúčaný finančný model pre výstavbu štadióna.

„Po analýze nám odborný poradca odporučí, pri akých podmienkach by mohol štát prevziať projekt a navrhne ďalší postup,“ uviedla minulý týždeň hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ako dodala, poradca pripraví tiež štúdiu uskutočniteľnosti nového štadióna, zabezpečí projektový dohľad a kontrolu počas celej realizácie diela.

Prvé výstupy majú byť podľa rezortu školstva pripravené 4. septembra, kedy by už mal zasadnúť riadiaci výbor. V ňom sú zastúpené ministerstvá školstva a financií, mesto Bratislava a Slovenský futbalový zväz. O materiáli by mala koncom septembra rozhodnúť vláda.

Súťaž prebieha

V súčasnosti prebieha súťaž na výstavbu štadióna. Obstarávateľom je spoločnosť Národný futbalový štadión, a. s. Predpokladaná hodnota zákazky je 45 miliónov eur bez DPH.

„Spustením tohto verejného obstarávania začali plynúť zákonom stanovené lehoty. Ak z analýzy, ktorú pripraví KPMG, vyplynie, že štát má prevziať NFŠ, a.s., tak týmto ušetrí čas a preberie spoločnosť aj s plynúcimi lehotami v rámci verejného obstarávania. Ak by však odborný poradca navrhol iný postup, tak rezort školstva môže po prebratí NFŠ toto obstarávanie kedykoľvek zrušiť,“ dodala Dupaľová Ksenzsighová.

Národný futbalový štadión v Bratislave pôvodne zamýšľal postaviť podnikateľ Ivan Kmotrík starší. Neskôr však avizoval, že nebude ďalej financovať výstavbu NFŠ z vlastných peňazí. Premiér Robert Fico v máji tohto roka ohlásil, že štadión postaví štát. Stavebné práce by sa podľa premiéra mohli začať do konca tohto roka.

Cena za výstavbu by podľa jeho slov nemala presiahnuť 40 až 45 miliónov eur, pričom časť má financovať futbalový klub Slovan Bratislava.

Prečítajte si tiež: Na výstavbu Národného futbalového štadióna už vyhlásili súťaž

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM