Správy Správy

Na výstavbu Národného futbalového štadióna už vyhlásili súťaž

Situácia okolo výstavby národného futbalového štadióna sa zrejme pohla dopredu. Vo vestníku verejného obstarávania je oznámenie o súťaži na jeho výstavbu. Obstarávateľom je spoločnosť Národný futbalový štadión, a.s. Predpokladaná hodnota zákazky je 45 miliónov eur bez DPH.

Ilustračný obrázok k článku Na výstavbu Národného futbalového štadióna už vyhlásili súťaž
Zdroj: TASR

Súčasťou zákazky je výstavba športovej infraštruktúry Národný futbalový štadión na základe realizačnej projektovej dokumentácie. Predmetom je aj vypracovanie samotnej realizačnej projektovej dokumentácie. Štadión má stáť v areáli pôvodného futbalového štadióna ŠK Slovan Bratislava na Tehelnom poli. Záujemcovia môžu svoje ponuky posielať do 23. septembra.

Národný futbalový štadión v Bratislave pôvodne zamýšľal postaviť podnikateľ Ivan Kmotrík starší. Neskôr však avizoval, že nebude ďalej financovať výstavbu NFŠ z vlastných peňazí. Premiér Robert Fico v máji tohto roka ohlásil, že štadión postaví štát. Stavebné práce by sa podľa premiéra mohli začať do konca tohto roka. Cena za výstavbu by podľa jeho slov nemala presiahnuť 40 až 45 miliónov eur, pričom časť má financovať futbalový klub Slovan Bratislava.

Ministerstvo školstva však uviedlo, že spoločnosť Národný futbalový štadión je akciová spoločnosť, na ktorú štát nemá žiadny vplyv.

„Ministerstvo školstva zatiaľ prevzalo len dokumentáciu k projektu NFŠ. Poskytne ju odbornému poradcovi, ktorý si dokumentáciu k NFŠ prejde a ostatné vstupy zhodnotí. Následne nám odporučí, za akých podmienok prevezme štát projekt a navrhne postup ako pokračovať,“ dodala hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Odborného poradcu už ministerstvo zazmluvnilo, stala sa ním audítorská firma KPMG.

Slovenský futbalový zväz by mal na tému výstavby Národného futbalového štadióna reagovať v priebehu budúceho týždňa.

Proces výstavby NFŠ sa ťahá už takmer osem rokov. Dôvodov, prečo je na Tehelnom poli jama, je viacero. Poslednú kvapku do mora problémov s výstavbou dali mestskí poslanci, ktorí Kmotríkovi vypovedali nájomnú zmluvu, a tiež prokuratúra, ktorá prešetruje územné rozhodnutie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM